Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Тиждень після ворожого обстрілу Вільнянська: як це було і що відбувається зараз (ФОТО)

Тиждень після ворожого обстрілу Вільнянська: як це було і що відбувається зараз (ФОТО)

Тиждень після ворожого обстрілу Вільнянська: як це було і що відбувається зараз (ФОТО)

Наслідки ворожого обстрілу. Фото: Inform.zp.ua

Минув тиждень з того моменту, як окупанти атакували Вільнянськ – маленьке місто в Запорізькому районі. Що відбувалося тоді і яка ситуація зараз дізнавалася журналістка Inform.zp.ua. 

Тиждень тому російські війська обстріляли центр Вільнянська. Всього постраждало 45 осіб, з яких 9 – діти. Росія вбила 7 людей (4 дорослих і 3 дітей). Загинули 15-річний хлопець та дві дівчинки віком 10 і 17 років. Для організації прощання з ними рідні збирали кошти. 

Госпіталізовано було 12 постраждалих. Як відомо на цей час, деякі з них перебувають у комі. У міській групі в фейсбуці рідні просять небайдужих про допомогу, але варто уважно перевіряти, кому ви відправляєте гроші. 

Журналістка Inform.zp.ua поспілкувалася з людьми, які після другого прильоту вирушили до центру, щоб допомогти жертвам російської атаки. 

«За 5-10 хвилин після другого вибуху я з батьком приїхав на місце прильоту. Пожежники вже почали гасити будівлі та машини. Я вирішив подивитися наскільки все серйозно і пішов до АТБ. Будівлю було пошкоджено, перші двері були зігнуті. Далі я пішов ближче до парку і побачив там багато крові. Недалеко від парку, за деревом, військовий надавав дівчині першу допомогу, вона була у свідомості, але в неї відірвало ногу. За хвилину до неї на ношах піднесли вже накритий труп. Це було справжнє жахіття. То був дуже тяжкий день для людей і для нашого міста», – розповідає юнак Микита.

Загалом, російські ракети пошкодили об’єкт критичної інфраструктури, магазини, житлові будинки та заклад освіти.

«Через годину після вибуху, на місці прильоту вже працювали рятувальники, поблизу були вибиті вікна, потрощені автівки, та повалені дерева, над центром міста здіймався дим, поліція просила людей пройти до укриття та покинути місце поблизу прильоту. Рятувальники попереджали, що може бути повторний удар по місту. Також працювала служба екстреної допомоги. Це нагадувало фільм жахів – всім було страшно, та не менш страшніше за своїх близьких, знайомих які могли перебувати тоді там», – ділиться своїми спогадами хлопець Юрій. 

Для фінансової підтримки залучили благодійні організації “Карітас Запоріжжя”, “Проліска”, “Посмішка.ЮА”, “Доркас”, “Право на захист”, “Єдність за майбутнє”, “Запорізька обласна організація Товариства Червоного Хреста України”. 

Що відбувається зараз?

Як раніше писав Inform.zp.ua, комунальники вже полагодили водогін та дорогу. Крім того, почалося відновлення пошкодженого закладу освіти. Однак біля зруйнованої будівлі залишається сміття. Містяни спільними силами хочуть розібрати завали, щоб його могли прибрати.