Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » Без ароматизаторів та з попередженнями: нові правила регулювання тютюну з 11 липня

Без ароматизаторів та з попередженнями: нові правила регулювання тютюну з 11 липня

Без ароматизаторів та з попередженнями: нові правила регулювання тютюну з 11 липня

Нові правила регулювання тютюну на 11 липня. Фото: ГО “Життя”/Новые правила регулирования табака на 11 июля. Фото: ОО “Жизнь”

З 11 липня 2024 року в Україні заборонено продаж ароматизованих сигарет, тютюну для самокруток, електронних сигарет та рідин до них, а також сигаретних упаковок з неналежним маркуванням. Відповідні зміни передбачені Законом України №1978-XI.

Про це повідомляє Центр громадянського представництва “Життя”.

Нові правила спрямовані на посилення захисту населення від приваблення до вживання тютюну. Відтепер всі сигаретні пачки повинні містити комбіновані медичні попередження на 65% площі найбільшої сторони пачки. Оновлені попередження включають зображення хвороб, спричинених курінням, текстові застереження та QR-код з посиланням на сервіс допомоги з відмови від куріння.

Було розроблено три групи наборів медичних попереджень, кожна з яких містить 14 зображень. Ці набори оновлюватимуться щорічно.

Зміни в регулюванні тютюну з 11 липня. Фото: Центру громадянського представництва “Життя”.

Також заборонено продаж сигарет та рідин для електронних сигарет з ароматизованими добавками, а також деякі добавки, такі як вітаміни, які могли б вводити споживачів в оману щодо наслідків вживання тютюнових виробів. Встановлені вимоги до складу рідин для е-сигарет та звітності виробників і дистриб’юторів.

Згідно з даними, 24,5% населення України щодня споживають тютюнові та нікотинові вироби. Поширеність куріння серед жінок зросла вдвічі за останні 7 років, а серед молоді віком 18-29 років 30% є щоденними споживачами тютюну та нікотину. Заборона ароматизаторів має на меті зменшити привабливість цих продуктів, особливо для молоді.

Інфографіка заборони продажу неналежної продукції тютюнових виробів центру ГО “Життя”

Статистика.

Міжнародні організації, такі як ВООЗ, підтверджують ефективність графічних попереджень на упаковках тютюнових виробів у зниженні рівня куріння. В Україні 92% споживачів тютюну помічали попередження, а 54% задумувалися про припинення куріння.

«Тютюнова індустрія з 2015 року блокувала впровадження євроінтеграційних положень для захисту здоров’я населення від тютюну та нікотину. У 2024 році Україна виконала частину зобов’язань, але виникли нові вимоги щодо заборони ароматизованих сигарет для нагрівання та гармонізації акцизів», — зазначив Дмитро Купира, виконавчий директор ГО «Життя».

До 11 липня 2024 року було дозволено продавати вироби, які були вироблені або імпортовані та введені в обіг до набрання чинності Законом.

Щороку тютюн забирає життя понад 100 тисяч українців.


Inform.zp.ua писав, що в Україні ухвалено антитютюновий закон про куріння у громадських місцях. За порядком цього закону у Запоріжжі слідкує КП «Муніципальна варта». Днями жителі міста зауважили, що співробітники цього підприємства й самі порушують встановлені правила.

В інтернеті поширилося відео, на якому співробітники муніципальної варти курять у громадському місці, події відбувалися на площі Маяковського.