Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » Шість запоріжців захворіли на хворобу Лайма після укусів кліщів

Шість запоріжців захворіли на хворобу Лайма після укусів кліщів

Шість запоріжців захворіли на хворобу Лайма після укусів кліщів

Фото ілюстративне

За період з 26 липня по 02 серпня в Запоріжжі зареєстрували 6 випадків захворювання на хворобу Лайма після укусу кліщів.

Про це повідомили у Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

“Сезон активності кліщів триває, бажаючим відпочити на природі слід бути уважними та обережними, щоби не стати жертвою нападу кліщів”, – йдеться у посиланні.

Хвороба може уразити нервову систему людини, серце, а також опорно-руховий апарат і шкіру. Зазначається, що щеплення від хвороби Лайма немає.

У МОЗ надають поради, як запобігти можливому розвитку хвороби Лайма:

  • Звернутися за допомогою до найближчого медичного закладу, щоб витягти кліща. Це можна зробити самостійно, але при видаленні кліщів вдома його частина може залишитися під шкірою;
  • обробити місце укусу хлоргексидином, водою та милом, спиртом тощо;
  • отримати рецепт на антибіотик, потрібний для знищення борелій, у сімейного лікаря. Не переривати його;
  • не займатися самолікуванням, адже у 20-30% випадків плями на місці укусу немає, а зараження та хвороба Лайма – є.

Як вберегтися від укусів кліщів

  • Якщо ви зібралися на прогулянку, то обирайте парки, сквери, де скошується трава. Це значно впливає на зниження чисельності кліщів;
  • найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами, прилягаючий до тіла, світлого кольору. На ньому добре видно кліщів;
  • обов’язково використовуйте репелент – спеціальний аерозоль або мазь.

Виділяють три стадії розвитку хвороби Лайма:

Рання локалізована: виникає через 1-30 днів після укусу кліща, проявляється мігруючою еритемою, що зберігається 2-3 тижні без лікування. На місці укусу кліща виникає червона папула з чіткими краями. У третині випадків хвороба завершується на цьому етапі, в інших – переходить в наступну стадію.

Рання дисемінована: виникає через 3–10 тижнів після укусу кліща, проявляється множинними мігруючими еритемами, запамороченнями, мінінгізмом, менінгітом, серцево-судинними блокадами тощо.

Пізня, або хронічна: виникає через місяці або й роки після зараження, з’являється неврологічними та ревматологічними проявами з переважним ураженням кістково-м’язової системи (артрити) чи нервової (нейробореліоз, хронічний атрофічний акродерматит).

Раніше ми писали, що за понад два роки повномасштабного вторгнення у Запорізькій області росіяни пошкодили 5 закладів охорони здоров’я.