Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » Пік цвітіння амброзії розпочинається в Запоріжжі: як вберегтися алергикам та як боряться з проблемою в місті

Пік цвітіння амброзії розпочинається в Запоріжжі: як вберегтися алергикам та як боряться з проблемою в місті

Пік цвітіння амброзії розпочинається в Запоріжжі: як вберегтися алергикам та як боряться з проблемою в місті

Ілюстративне фото

На середину серпня зазвичай припадає пік цвітіння амброзії, що відразу відчувають люди, які мають алергію на цю рослину. Як захиститися від цвітіння, де найбільше осередків розростання амброзії та як з нею боряться в місті – читайте в цьому матеріалі.

На початку серпня в деяких районах Запоріжжя фахівці Держпродсподивслужби запровадили карантинні режими через цвітіння амброзії та інших карантинних рослин:

– на території Олександрівського району на площі 3,2 га та 2,16 га;

– на території Вознесенівського району на площі 4,7 га.

Там будуть відбуватися фітосанітарні заходи, аби ліквідувати шкідливі організми.

У Запоріжжі розробили спеціальну мапу розповсюдження амброзії по різних районах міста, яка періодично оновлюється.

Мапа розповсюдження амброзії по Олександрівському району

Завдяки ній люди, які мають алергію на цю карантинну рослину, можуть уникнути спалаху хвороби. Проте це не єдиний метод профілактики та лікування алергії.

Як захиститися від алергії на амброзію

У Запоріжжі в серпні-вересні традиційно починається цвітіння амброзії. У цей період в місті збільшується концентрація пилку і погіршуються алергічні симптоми у людей. 

У МОЗ розповіли, що алергічна реакція спричиняє кілька вкрай неприємних симптомів:

  • нежить, 
  • свербіння та закладеність носа, 
  • притуплення нюху, чхання, 
  • почервоніння очей,
  • сльозотеча. 

Також може виникнути утруднене або прискорене дихання, виснажливий сухий кашель тощо. Такі ознаки легко сплутати з проявами гострих респіраторних вірусних інфекцій чи застуди. Проте за алергії зазвичай не підвищується температура тіла.

Алергія на амброзію. Ілюстративне фото

Як допомогти собі ще до відвідування лікаря:

  • Носіть маску на вулиці. Вона зменшить кількість часточок пилку, який ви вдихаєте. 
  • Не виходьте на вулицю, коли там вітер. Зачиняйте вікна в таку погоду. Уникайте прогулянок з 10 до 15 години.
  • Після прогулянок ретельно помийте руки, прийміть душ. Це допоможе змити пилок.
  • Одяг також треба змінити і випрати. Сушити випраний одяг треба в приміщенні.
  • Частіше проводьте вологе прибирання в приміщенні, де ви перебуваєте. 

Як у місті боряться з амброзією

Навесні в Запоріжжі розпочали боротьбу з амброзією. Вона ведеться трьома способами:

Механічним – низьке скошування рослин амброзії перед початком цвітіння. Можливе повторне скошування перед формуванням насіння.

Хімічним – застосування для обприскування рослин амброзії на засмічених ділянках безпечних засобів, які пригнічують ріст та розвиток рослини.

Фітоценотичним – знищення рослин амброзії шляхом переорювання ґрунту з подрібненням рослинних решток та наступним висівом на цих ділянках багаторічних трав.

Боротьба з амброзією. Фото: Запорізька міська рада

Знищення амброзії відбувається відповідно до Програми боротьби з карантинними рослинами, яка розрахована до 2025 року.

“Програма є, але вона недосконала. Починаючи з того, що один з методів  знищення амброзії – косіння з весни до початку цвітіння. А фахівці з Національної академії наук кажуть, що косити амброзію треба безпосередньо перед  цвітінням. Саме в цей період проростання вона майже не розгалужується. І якщо в цей час її покосити, то в наступні роки на цих територіях її вже буде менше або взагалі не буде. А за програмою діють зовсім по-іншому. Спочатку дозволяють розгалужитися, а потім починають косити”, – коментує еколог Микола Ралик. 

Проте, міська влада стверджує, що одна регіональна Програма не може повністю вирішити проблему. Адже боротися з амброзією потрібно комплексно. Тому вони пропонують створити велику програму по боротьбі з рослинами-алергенами на державному рівні. 

Тобто потрібно, щоб у кожній області велася комплексна боротьба з амброзією. Для цього запорізькі депутати ще декілька років тому спрямували звернення до Кабінету Міністрів України щодо розробки та впровадження державної програми боротьби з карантинними рослинами.

Ілюстративне фото

Громадська ініціатива “Запоріжжя без амброзії” об’єднує містян, які хочуть впливати на розв’язання проблеми. Активісти добиваються, аби боротьба з амброзією в Запоріжжі була правильною та дієвою. Зокрема, шукають рішення, як допомогти в цьому місцевій владі. 

В останні роки завдяки громадськості, косіння амброзії продовжують і в той час, коли вона починає цвісти. Таким чином знижується кількість квітів, насіння та пилу в місті. На думку еколога Миколи Ралика, треба розробити детальну карту поширення амброзії в місті. Це допоможе ретельніше розподіляти кошти на щорічні кампанії з ліквідації рослини.

“Ще одне ключове питання – виділення коштів на знищення амброзії різними методами. На тендері має стояти завдання цілковитого знищення рослини, не важливо, яким способом. У нас поки що платять не за результат покосу, а за процес. Тому, амброзія з кожним роком повертається”, – наголошує Микола Ралик.

Інтерактивність та відкритість: як борються з амброзією в Європі

В деяких європейських країнах задля знищення амброзії громадяни та влада активізувались більше десяти років тому. Там вдалось виробити чіткий алгоритм дій, щоб поступово знищувати осередки проростання амброзії та залучити громадян. 

В 2009 році в Німеччині почала діяти “Берлінська програма дій проти амброзії”. Її мета – запобігання поширенню амброзії та зведення до мінімуму популяції бур’яну. 

Працювала програма наступним чином: якщо ви виявили одне або кілька рослин амброзії, можна було повідомити про це через сайт або на пошту. Також, для зручності громадян створили ресурс під назвою “Ambrosia-Scout”. Згодом з’явився однойменний мобільний додаток.  

Схожий механізм є у Франції. Там можна взяти участь в боротьбі з амброзією, повідомивши про рослини за допомогою смартфона або на сайті signalement-ambroisie.fr. Повідомлення отримує відповідний орган місцевої влади, який координує дії по боротьбі з амброзією.

В уряді Австрії презентували план дій, механізм якого дозволяє швидко скошувати і знищувати квітучі рослини амброзії. Для залучення громадян австрійські спеціалісти створили додаток Ragweed Finder, через який можно повідомляти про осередки амброзії. 

Дані з ресурсу допомагають людям виявляти і зменшувати кількість амброзії, знаходити гарячі точки і повідомляти, які алергічні симптоми бувають від пилу амброзії. Також інформацію з карти використовують для дослідницьких цілей. 

Зробити внесок у знищення амброзії може кожен

Кожен може долучитися до громадських об’єднань, які регулярно виходять на рейди з ліквідації амброзії. В Запоріжжі найактивніше цим займається громадська ініціатива “Запоріжжя без амброзії”. Активісти намагаються регулярно збиратись аби повідомляти про нові території проростання амброзії та боротись із ними. Своїми успіхами діляться з аудиторією та залучають містян. 

Варто вивчити інтерактивну карту Аmbrozii.net. Її сервіс простий. Кожен користувач зможе робити мітки осередків амброзії або території, де рослину вже знищено. Як нею користуватися, ми написали вище. 

А на мапі європейського континенту можна відслідковувати рівень рівень пилку деяких рослин в повітрі, зокрема амброзії, вільхи та злакових.

Борьба с амброзией

Зрештою, міська та районна влада повинна виконувати положення Конституції. А за ст. 50 “Кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди”. Тому, громадяни можуть надсилати звернення та запити для того, щоб отримати чисте довкілля та безпечну екологію.