Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » МАГАТЕ зафіксувало атаку безпілотника поблизу Запорізької АЕС

МАГАТЕ зафіксувало атаку безпілотника поблизу Запорізької АЕС

МАГАТЕ зафіксувало атаку безпілотника поблизу Запорізької АЕС

Фото з пропагандистських телеграм-каналів/Фото из пропагандистских телеграмм-каналов

17 серпня біля Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) стався інцидент із падінням безпілотника. Представники Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) провели обстеження прилеглої території після заяв росіян про ймовірну атаку дронів на станцію.

Згідно з інформацією, наданою МАГАТЕ, безпілотник нібито влучив у дорогу, що проходить уздовж периметру майданчика ЗАЕС. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі висловив глибоке занепокоєння з приводу інциденту, заявивши:

“Ми знову спостерігаємо ескалацію загроз ядерній безпеці, з якими стикається Запорізька атомна електростанція. Закликаю всі сторони до максимальної стриманості та суворого дотримання встановлених принципів захисту станції.”

Команда МАГАТЕ отримала повідомлення від ЗАЕС про те, що вибухівка, яку переносив безпілотник, здетонувала неподалік від захищеної зони станції, поблизу основних ставків-охолоджувачів і приблизно за 100 метрів від Дніпровської лінії електропередач, що залишається єдиною функціональною лінією постачання електроенергії до ЗАЕС.

Експерти МАГАТЕ, які виїхали на місце події, підтвердили, що пошкодження були спричинені безпілотником із вибуховим пристроєм. Хоча жертв і пошкоджень обладнання станції не було, пошкоджено дорогу між двома головними воротами ЗАЕС.

В останні дні в районі станції спостерігалася інтенсивна військова активність.

Російська сторона звинувачує в атаках Збройні сили України, однак наразі немає жодних підтверджень цієї версії. МАГАТЕ також не робить жодних висновків щодо того, хто саме стоїть за атакою.

Нагадаємо, російська пропаганда знову поширює фейкову інформацію про нібито плани України застосувати “брудні бомби” або атакувати Запорізьку та Курську атомні електростанції. Міністерство закордонних справ України відреагувало на ці звинувачення. Речник МЗС Георгій Тихий спростував ці заяви.


Inform.zp.ua також писав, нещодавно фахівці МАГАТЕ відвідали тимчасово захоплену Запорізьку атомну електростанцію, де нещодавно сталася пожежа в одній з градирень. Експерти не знайшли доказів того, що джерело займання було біля основи споруди, як повідомлялося раніше. Замість цього, команда виявила пошкодження на рівні водяних сопел, розташованих на висоті 10 метрів.

Попри спроби оглянути всю структуру, експертам не дозволили отримати доступ до рівня водяних форсунок та басейну з водою, розташованого внизу. Тим не менш, вони помітили обгорілі ділянки внутрішнього обладнання та залишки пластику і бетону, розкидані по території.