Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Їжаки знайшли прихисток у запорізькому котобудиночку: зооволонтерка розповіла, якої допомоги вони потребують 

Їжаки знайшли прихисток у запорізькому котобудиночку: зооволонтерка розповіла, якої допомоги вони потребують 

Їжаки знайшли прихисток у запорізькому котобудиночку: зооволонтерка розповіла, якої допомоги вони потребують 

Фото зі сторінки у фейсбук Ірини Дідур

Запорізька ГО “Дай лапу, друже!” опікується понад 500 тваринами. Один з притулків знаходиться за містом, де знайшли прихисток 79 котів, 16 собак, 5 диких тварин та їжачок.

Наразі організація збирає кошти на допомогу їжачку. Inform.zp поспілкувався з головою ГО “Дай лапу, друже!” Іриною Дідур, щоб дізнатися, як їжаки опинилися під опікою притулку і яка допомога цим тваринам потрібна.

Два роки тому зооволонтери вивезли котобудиночок за місто, де проживають 16 собак. Сусідські коти швидко зрозуміли, що тут можна знайти їжу, і почали приходити під час годівлі на територію притулку. Це не сподобалося собакам, які стали на них нападати.

Фото Ірини Дідур

“Щоб уникнути конфліктів, ми почали залишати їжу для котів окремо, подалі від собак. Згодом до котячих мисок стали приходити їжаки, яким також припав до смаку котячий корм. Так ми взяли на себе опіку й за цими тваринами,” – розповідає Ірина Дідур.

Згодом виявилося, що їжаки не тільки крадуть корм, але й почали заселятися в котобудиночоки. Взимку, коли волонтери встановили новий будиночок для котів, вони помітили, що замість кота туди заселився їжак.

Пані Ірина також зазначила, що їжаки часто страждають від нападів домашніх тварин, яких вигулюють поблизу посадок.

Фото Ірини Дідур

“Собаки, побачивши їжака, можуть на нього накинутися, а колючі голки не завжди захищають від укусів, особливо великих собак. Ми вже кілька разів прихищали їжаків, яких поранили собаки, і після того, як вони одужали, випускали їх на природу,” – зазначає вона.

Перед зимою їжаки повинні набрати вагу до 550-600 грамів, щоб впасти в сплячку. Тому, побачивши їжака на відкритій місцевості, не ігноруйте його – можливо, ваша допомога буде для нього вирішальною.

“Несіть їжаків, яким потрібна допомога, до нас. Ми їх відгодуємо і підготуємо до випуску на волю. Їжаки – корисні тварини, які допомагають у боротьбі зі шкідниками, знищуючи хрущів, гусінь та інших шкідників. Проте через індустріалізацію їм стає все важче виживати, тому давайте допоможемо їм,” – підсумувала Ірина Дідур.

Зараз у притулку доглядають за маленьким їжачком, якого принесли діти. Зооволонтери його відгодовують і, коли він підросте, випустять на волю.

Фото Ірини Дідур

Допомогти цьому маленькому їжачку можна наступним чином:

“Баночка для допомоги https://send.monobank.ua/jar/5gwGfT31pp

Тл.+380963935377 ( Вайбер , телеграмм )

Карта приюта МОНОБАНК 4441 1144 4818 5643

Карта привата 4149609005895554

PayPal – irinadidur57@gmail.com”

Як правильно годувати та захищати їжака у вашому саду: корисні поради

Їжаки — часті гості в садах, але щоб не нашкодити їм, варто знати кілька важливих правил щодо їхнього годування та захисту.

Годування їжака: що можна і чого не варто робити

  1. Забудьте про молоко. Важливо знати, що годувати їжаків молоком категорично не можна. Воно може спричинити діарею і навіть загибель тварини через непереносимість лактози.
  2. Натомість запропонуйте консерви. Якщо їжак завітав до вашого саду, найкращим частуванням для нього будуть якісні консерви для котів чи собак.
  3. Уникайте хліба. Хліб не є корисним для їжаків, оскільки бідний на нутрієнти.
  4. Дотримуйтеся чистоти. Якщо годуєте їжаків регулярно, замінюйте воду та кладіть свіжу їжу, а також мийте місткості з водою та милом, щоб знизити ризик інфекцій.

Як захистити їжака у вашому саду:

  1. Закрийте всі дірки та стоки. Переконайтеся, що у вашому саду немає отворів, куди їжаки можуть провалитися. Закривайте їх або перевіряйте щодня.
  2. Накривайте басейн. Якщо у вас є басейн, накривайте його на ніч або коли не використовуєте, щоб їжаки не потрапили у воду.
  3. Будьте обережні з газонокосарками. Перед тим як косити траву, переконайтеся, що під живоплотом або в інших місцях не ховаються їжаки.
  4. Перевіряйте місце перед багаттям. Перед тим як розпалювати багаття, переконайтеся, що на місці не відпочивають їжаки.
  5. Слідкуйте за сміттям. Їжаки можуть застрягти в консервних банках, пакетах чи інших відходах. Тому не залишайте сміття в саду, а пластикові кільця від пляшок розрізайте.
  6. Піднімайте сітки та дроти. Підніміть сітки та дроти на 30 сантиметрів над землею, щоб їжаки не заплутувалися в них.
  7. Замініть пестициди на безпечні альтернативи. Використовуйте яєчну шкаралупу або кавову гущу замість пестицидів, щоб захистити рослини і не нашкодити їжакам.
  8. Не паліть траву. Палити траву в саду небезпечно, адже разом з нею ви можете випадково знищити їжака або іншу дрібну тварину.

Дотримуючись цих простих рекомендацій, ви зможете не тільки правильно годувати їжаків, але й забезпечити їм безпечне середовище у вашому саду.