Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Що збудували у Запоріжжі з початку повномасштабного вторгнення

Що збудували у Запоріжжі з початку повномасштабного вторгнення

Що збудували у Запоріжжі з початку повномасштабного вторгнення

Будівництво підземної школи в Запоріжжі. Фото: Запорізька ОДА

З початку повномасштабного вторгнення у Запоріжжі сповільнилися або “стали на паузу” будівництво житлових комплексів, парків та мостів. Та все ж у прифронтовому місті деякі підприємці наважуються створювати нові об’єкти. Inform.zp.ua розповідає, що будують та збудували в Запоріжжі під час великої війни.

Відбудова будинків

Найбільше будівництво у Запоріжжі зараз відбувається в будинках, які частково або повністю зруйновані російськими ракетами. Там наразі тривають активні ремонтні роботи, адже терміни завершення відновлення будинків на деяких об’єктах спливають вже наприкінці цього року. Всього ж від російських атак пошкоджено чи 12 багатоповерхівок. 10 із них – у стадії відбудови, перші майже готові до здачі. 

Очільник Запорізької ОВА Іван Федоров поділився, що в планах – завершити відбудову всіх будинків, де ведуться роботи, до кінця року.

Перші масштабні руйнування житлових будинків від ракетних обстрілів росіян у Запоріжжі розпочалися з осені 2022 року. Тоді 24 вересня росія завдала чергові ракетні удари по будинку з мирними мешканцями за адресою Кияшка, 22. Одна людина загинула, дев’ятеро було поранено. Майже два роки тому жителі цього будинку залишилися без даху над головою. Та темпи відновлення будинку дають надію на те, що власники квартир повернуться до своїх осель вже з початком наступного року. Будинок відновлено на 88%, заявили в Запорізькій міській раді.

Будинок по вулиці Кияшко,22 Фото: Запорізька міська рада

Наразі ж всім власникам квартир, хто звернувся з цього будинку, допомагають грошима на оренду іншого житла у рамках міської Програми надання фінансової підтримки мешканцям м.Запоріжжя, житло яких було зруйновано або стало непридатним до проживання внаслідок ракетних обстрілів, диверсій, тощо спричинених військовою агресією Російською Федерації. Людям виплачують по 10 тисяч гривень щомісячно. 

Будинок по Зестафонській,8 потрапив під атаку росіян восени 2022 року. Чотири під’їзди були зруйновані, тоді понад 150 мешканців втратили свої оселі. Наразі власники квартир отримують сертифікати на придбання нових квартир. За словами Федорова, вже видані 49 сертифікатів. Два із чотирьох під’їздів по вулиці Зестафонській,8 у Запоріжжі відремонтують. Роботи у будинку вже розпочалися. Відновлення виконано вже на 91%.

Фото: Inform.zp.ua

На відбудову зруйнованих від російських атак будинків у Запоріжжі на проспекті Соборному та по вулиці Зестафонській виділять 74 млн гривень та 94 млн гривень відповідно.

Будинок на проспекті Соборному, 44 постраждав від удару російської ракети торік в ніч на 18 жовтня. Наразі там виконали 6% робіт з відновлення квартир.

Будинок на проспекті Соборному,44
Фото: Запорізька міська рада

Лідером з відновлення став будинок на проспекті Соборному, 151, який зруйнував російський обстріл у жовтні 2022 року. Будівлю відбудували та облаштували прилеглу територію, тепер все готово до повернення мешканців. Залишилось лише провести комунікації. Будинок відновили на 93%.

Фото: Регіна Харченко

Будинок по вулиці Сталеварів,16 відновили на 85%. Ця будівля також потрапила під масовану ракетну атаку у жовтні 2022 року по центру Запоріжжя.

Сталеварів, 16
Фото: Inform.zp.ua

Також у Запоріжжі триває відбудова багатоповерхівки за адресою вулиця Миру, 14. Вже виконали 85% робіт.

Будинок на Миру, 14. Фото: Запорізька міська рада

На відбудову цієї багатоповерхівки з міського бюджету виділили 31 мільйон гривень. Місяць тому там посилили несучі конструкції. Працівники збудували балкони та конструкції вікон у квартирах і на сходових клітинах. Завершували утеплювати фасад. Займалися інженерно-мережними роботами і заскляли балкони. Мешканцям, чиє житло знищили, продовжать виплачувати по 10 тисяч гривень на місяць. На це в Запорізькій міській раді додатково виділили 5 мільйонів гривень.

У березні 2023 року ракета влучила в п’ятиповерхівку по вулиці Незалежної України, 67. Будинок почали відновлювати в листопаді 2023 року. У ньому повністю завершили роботи зі зведення основних будівельних конструкцій зруйнованої частини.

Фото: Агентство відновлення інфраструктури Запоріжжя

У майбутньому 80 родин покращать свої умови проживання. Весь будинок буде енергоефективним, з новими вікнами та балконами.   

Також продовжують відбудовувати зруйнований внаслідок російських обстрілів будинок по вулиці Якова Новицького, 3. Роботи виконали на 70% і їх планують завершити до кінця цього року. Цього року має бути заселення у відбудовані квартири.

Фото: Запорізька ОДА

Будівельники вже завершили утеплення та гідроізоляцію покрівлі, монтаж сходових маршів та майданчиків, монтаж плит перекриття всіх п’яти поверхів. Зараз у п’ятиповерхівці утеплюють фасад, а також тривають оздоблювальні та електротехнічні роботи в квартирах, скління вікон та балконів, влаштування стяжки підлоги,  прокладання інженерних мереж.

У Запоріжжі в будинку за адресою Кам’яногірська, 6 від влучання ракети постраждали обидва під’їзди, було зруйновано несучі конструкції та вікна.  В домі тривали відновлювальні роботи, їх планували завершити у серпні цього року.

Кам’яногірська, 6 у Запоріжжі

Але згодом у Запоріжжі призупинили відбудову трьох будинків, які зазнали руйнувань під час російських обстрілів. ТОВ “Міське Будівництво”, яке виграло тендер на ремонт цих будівель, тривалий час не проводить жодних ремонтних робіт. Йдеться про будинки за адресами: Кам’яногірська, 6, Запорізька 2-А та 2-Б.

Окрім того, запоріжці самотужки відновлюють зруйновані приватні будинки. Один з таких прикладів – історія про волонтерів та небайдужих сусідів, що допомогли відбудувати житло у Заводському районі по вул. Вятська 7. Працівники будівельної компанії, віряни церкви та небайдужі люди долучилися до спільної справи. Всі інвестиції у реконструкцію були внесені волонтерами та пожертвуваннями небайдужих людей. 

Будинок по вул. Вятська 7. Колаж: Inform.zp.ua

Новий торговий центр

Неабияким здивуванням для запоріжців стало будівництво нового торговельного центру з багаторівневою парковкою в центрі прифронтового міста. Це – перше масштабне будівництво з початку вторгнення. ТРЦ “OST park” буде розташований поруч з Малим ринком, між вулицями Поштова та Шкільна.

Оновлений макет ТРЦ

Перші три поверхи будівлі будуть призначені для парковки автомобілів, а два наступних поверхи – для торгових та розважальних закладів. На території, прилеглій до торгового центру, буде автомийка, а також окремі приміщення з лицьового боку будівлі – під торгові заклади.

В ТРЦ також буде місце для укриття населення під час повітряних тривог. Орієнтовна дата відкриття бомбосховища – грудень 2025 року.

На сторінках у соціальних мережах нового торгівельного центру часто можна зустрітити негативні коментарі, в яких запоріжці обурюються новим будівництвом під час війни.

На це адміністрація закладу має свої аргументи, які вирішують проблеми місцевих жителів:

  1. Проблема паркувальних місць в центрі міста.
    Для прикладу: в радіусі 150 метрів від території є три житлових комплекси ЖК Александровський має 456 квартир і на території ЖК є лише близько 100 місць для паркування авто.
    ЖК Основа – 224 квартири, але невелика кількість паркомісць, Sensar – схожа ситуація. Також враховуємо мешканців в радіусі 1 км. Більшість власників з проданих паркомісць живуть саме в цих ЖК або поруч.
  2. Нові робочі місця. Планується близько 150 торгових приміщень, а отже, це мінімум 800 людей отримають роботу.
  3. Бомбосховище та безпека. В цьому районі не вистачає повноцінного, за усіма стандартами бомбосховища. В новому ТРЦ воно буде.
  4. Місцеві мешканці отримають сучасний торговий центр, в якому буде представлено багато відомих торгових марок. Також він буде обладнаний бомбосховищем, зоною для обслуговування авто та паркомісцями. 

Підземні школи 

У Запоріжжі та області триває будівництво шести підземних шкіл, перші з яких планують відкрити вже наприкінці жовтня.

Будівництво підземної школи в Запоріжжі
Фото з телеграм-каналу Іван Федорова/Строительство подземной школы в Запорожье
Фото из телеграмм-канала Иван Федорова.

За словами очільника ЗОВА Івана Федорова, деякі з цих шкіл уже знаходяться на стадії високої готовності, тоді як інші – на початкових етапах будівництва. Підземні навчальні заклади зводять не лише в самому Запоріжжі, але й у сільських громадах, таких як Кушугумська, Широківська та Біленьківська.

Ілюстративне фото

Всього планують побудувати 8 “підземних шкіл” по Запорізькій області. Іван Федоров також повідомляв, що 45 тисяч школярів у Запорізькому регіоні планують повернути до навчання в очному та змішаному форматах до кінця цього року. Подальша мета – дати можливість повернутись до шкіл 57 тисячам запорізьких дітей.

В Запоріжжі триває будівництво “підземної школи” у Південному мікрорайоні. На об’єкті вже виконано 10 % робіт. Завершити будівництво планують до кінця листопада цього року.

Фото: Запорізька ОДА

Очільник Запорізької ОДА Іван Федоров назвав це будівництво “найскладнішим проєктом”, адже підрядники виконують роботи у піску. Вже облаштували додаткове свайне поле і підпірні стіни, щоб не було осипання. Крім цього, залили проміжну бетонну плиту в котловані і проводять гідроізоляцію.

У Запоріжжі розпочнуть будівництво ще однієї підземної школи в навчальному закладі “Елінт”. Уряд ухвалив рішення про виділення для цього 112 мільйонів гривень. 

У Кушугумській громаді продовжується будівництво “підземної школи”, яку планують завершити до кінця року. Ця школа буде розрахована на 1000 дітей.

Фото: Запорізької обласної військової адміністрації/Фото: Запорожская областная военная администрация
Фото: Запорізька обласна військова адміністрація/Фото: Запорожская областная военная администрация

На місці шкільного стадіону вирили котлован глибиною 6,6 метра. Наразі спортивні конструкції демонтовано, але згодом їх можливо повернуть. Будівельники розпочали армування котловану майбутньої «підземної» школи.

Голова Запорізької ОВА Іван Федоров розповів, що школа буде розрахована на 1000 дітей, а навчання проводитимуть у дві зміни. У навчальному закладі зможуть навчатися й діти з сусідніх населених пунктів.