Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Як залишити окуповані території: інструкція для жителів

Як залишити окуповані території: інструкція для жителів

Як залишити окуповані території: інструкція для жителів

Покрокова інструкція: як евакуюватися з окупованих територій до України

Окупація частини Запорізької, Херсонської, Донецької, Луганської областей та Автономної Республіки Крим принесла місцевим жителям чимало труднощів. Залишити ці території стає дедалі важче через обмеження та небезпеку. Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини підготував інструкцію для тих, хто потребує допомоги у виїзді з тимчасово окупованих територій на підконтрольну Україні територію.

Куди звертатися за допомогою

Якщо ви перебуваєте на тимчасово окупованій території України або були примусово вивезені до Росії, або ж перебуваєте з дитиною у таких умовах і потребуєте допомоги для виїзду, звертайтеся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за наступними контактами:

Інформація, яку необхідно надати

Під час звернення необхідно повідомити наступну інформацію:

  • Прізвища, імена, дати народження усіх осіб, які бажають виїхати, наявність захворювань та інших обставин, що ускладнюють виїзд.
  • Наявність документів у кожної особи, їх перелік (по можливості додати фото).
  • Точну адресу проживання.
  • Актуальну контактну інформацію, насамперед номер телефону (навіть якщо він російського оператора) та електронну пошту.
Офіс омбудсмена України пояснив, як виїхати з окупації: детальна інструкція

Ця інструкція допоможе жителям окупованих територій зрозуміти, куди звертатися за допомогою, щоб безпечно виїхати на підконтрольну Україні територію.


Нагадаємо, “Енергоатом” повідомив, що Запорізька АЕС знову в зоні підвищеного ризику небезпеки. Станція знахожиться в тимчасово окупованому місті Енергодар, і російські вісйськові зробили свою військову базу на її території.