Ми у соцмережах
Головна » Політика » Ексгендиректора “Запоріжсталі” Ростислава Шурму звільнили з посади заступника голови Офісу Президента

Ексгендиректора “Запоріжсталі” Ростислава Шурму звільнили з посади заступника голови Офісу Президента

Ексгендиректора “Запоріжсталі” Ростислава Шурму звільнили з посади заступника голови Офісу Президента

Ростислав Шурма

Вчора, 3 вересня, Президент України Володимир Зеленський звільнив ексгендиректора “Запоріжсталі” Ростислава Шурму з посади заступника глави Офісу Президента.

Відповідний указ №603/2024 оприлюднили на сайті глави держави.

Указ на сайті Президента про звільнення Шурми

Що відомо про Ростислава Шурму?

До 2019 року Шурма був генеральним директором «Запоріжсталі». Після того, як чоловік залишив посаду, він заявив, що має намір зайнятися власними бізнес-проєктами.

На парламентських виборах 2019 року, він балотувався до Верховної Ради у складі партії “Опозиційний блок” (№6 у списку). За результатами, він не пройшов до парламенту, а кандидати з “команди мера Буряка” не пройшли до парламенту. 17 лютого 2020-го політрада Запорізького Опоблоку задовольнила заяву Шурми про складання повноважень керівника організації.

У травні 2021 року колишнього гендиректора “Запоріжсталі” призначили членом Наглядової ради держконцерну “Укроборонпром”. Пізніше, наприкінці року, Президент України Володимир Зеленський підписав указ про призначення його новим заступником керівника Офісу Президента. На цій посаді Ростислав Шурма відповідав за економічний блок діяльності Офісу Президента.

Тоді ж рейтингове агентство “ElitExpert” склало список ТОП-20 впливових людей Запоріжжя, туди на 11 місці увійшов і Шурма.

У 2023 році виявилося, що Україна продовжувала оплачувати електроенергію за “зеленим тарифом” сонячним електростанціям, що залишилися на окупованій Росією території, до літа того року. Співвласником деяких компаній, що володіють цими СЕС, є Олег Шурма – брат Ростислава Шурми. Пізніше той підтвердив, що бізнес його брата отримував гроші за енергію з окупованих СЕС. 

У 2024 році Національне агентство з питань запобігання корупції склало протокол про корупційне правопорушення щодо Ростислава Шурми. Заступника керівника Офісу Президента України звинуватили у використанні посадових повноважень на власну користь. Однак він продовжував працювати на посаді.