Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » Запоріжців закликають не купувати рибу на ринках через забруднення річок Сейм та Десни

Запоріжців закликають не купувати рибу на ринках через забруднення річок Сейм та Десни

Запоріжців закликають не купувати рибу на ринках через забруднення річок Сейм та Десни

Ілюстративне фото

Запоріжців закликають не купувати рибу на ринках через ситуацію на річках Сейм та Десні. Їхнє забруднення призвело до загибелі водних живих біоресурсів, а річкова риба із постраждалих районів могла з’явитись у продажу. 

Про це пише Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

Зазначається, що риба могла потрапити на стихійні ринки. Її вживання може бути небезпечним.

“Просимо не купувати продукти харчування у місцях стихійної торгівлі, адже вони не проходять перевірку на якість і їх походження не підтверджується документами, гігієнічні та температурні умови для їх реалізації не дотримуються, терміни споживання невідомі, а отже їхнє споживання може призвести до отруєнь та серйозних захворювань”, – наголошують у Держспоживслужбі.

Також запоріжцям нагадують, що під час вибору продукту споживач має право ознайомитись з інформацією у продавця, обов’язковість наявності якої передбачена статтею 6 Закону України “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів”.

Раніше ми писали, що у Запорізькій області за 9 місяців 2024 року зафіксували два випадки захворювань на ботулізм, один з них – летальний.

Що відомо про забруднення річок Сейм та Десни?

За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, забруднення води у Чернігівській та Сумській областях спричинив цукровий завод в селищі Тьоткіно Курської області РФ. Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук зазначила, що сума збитків довкіллю у цих областях через забруднення річок Сейм та Десна становить понад 405 млн гривень.