Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » “Ситуація в парку стає загрозливою для відвідувачів”: екологи прокоментували обміління водойм у Дубовому Гаю

“Ситуація в парку стає загрозливою для відвідувачів”: екологи прокоментували обміління водойм у Дубовому Гаю

“Ситуація в парку стає загрозливою для відвідувачів”: екологи прокоментували обміління водойм у Дубовому Гаю

“Дубовий Гай” у 2024 році. Фото: Inform.zp.ua

У парку відпочинку «Дубовий Гай» обміліли водойми. Рівень води в них почав знижуватися ще торік після руйнування Каховського водосховища. У міськраді заявили, що не будуть штучно наповнювати водою ставки. Та екологи попереджають про загрозу для екології та відвідувачів у разі бездіяльності влади.

З чим пов’язане зниження рівня води

Останнім часом запоріжці помітили значний спад води у ставках, що є в парку “Дубовий Гай”. Голова ГО «Екосенс» Тетяна Жавжарова у коментарі Inform.zp.ua зазначила, що зниження рівня води почалося ще торік після підриву росіянами Каховської ГЕС.Тоді це вплинуло на загальне зниження рівня в басейні Дніпра, малих річках та рівня ґрунтовних вод у Запоріжжі. 

“Ці ставки мають штучне походження і вода туди надходила з притоки Дніпра, річки Мокра Московка. Коли річка обміліла, то рівня води стало недостатньо для надходження в ставки”, – пояснює екологиня.

Окрім наслідків від руйнування ГЕС у Каховці, вплинули також й погодні умови. 

“Влітку відбувалося додаткове випаровування води з поверхні води, традиційна в останні роки нестача опадів, тож рівень води продовжив падати”, – додає Жавжарова.

Ситуація стає критичною

Екологиня зауважує, що стан водойм в Дубовці наразі є критичним та може нести загрозу як для екології, так і відвідувачів:

“Зараз ситуація в парку відпочинку стає загрозлива для відвідувачів з точки зору санітарно-епідеміологічної, тому що обмілілі ставки стають джерелом біологічного забруднення, неприємного смороду, розмноження комах”.

Мертва риба на березі штучної водойми. Фото: Inform.zp.ua
Мертва риба на березі штучної водойми. Фото: Inform.zp.ua

В управлінні з питань екологічної безпеки міської ради вважають, що штучне їх наповнення дасть короткочасний ефект і тому є недоцільним. Проте екологиня Жавжарова критично ставиться до такого рішення:

Нічого не робити й сподіватися на осінні дощі, які наповнять ставки – це позиція інфантильна. Адже на відновлення Каховського водосховища та підняття рівня води в Дніпровському каскаді до довоєнного рівня в найближче десятиліття сподіватися складно. Тож навесні та влітку, ставки продовжать міліти й проблема постане заново”.

Про критичне падіння рівня води в ставках за загрозу для місцевої екосистеми в парку відпочинку «Дубовий гай» та парку «Перемоги» експерт з екологічної безпеки, Доцент кафедри “Екологічна та цивільна безпека” Українського державного університету науки і технологій Максим Сорока попереджав ще на початку літа. 

“Стан ставків зараз потребує рішення! У цій ситуації громада та органи виконавчої влади мають прийняти рішення – або ліквідувати ці ставки та засипати їх чаші, чи навпаки технічно підтримувати рівень вони у ставках (налагодивши перепомпування залишкових вод у заплавах Дніпра). Ці ставки мають важливе значення для зеленого відновлення міста та підтримки мікроклімату, формування рекреаційної мережі та зелених коридорів. Враховуючи усі за та проти – краще проявити про активну зелену позицію та зберегти ці ставки”, – вважає Сорока.

Раніше ми писали, що у Запоріжжі посеред міста розташований парк відпочинку “Дубовий Гай”, якому понад 65 років. Стан цієї локації з роками стає більш неохайним та закинутим. Нещодавно Inform.zp.ua відвідав парк, щоб побачити, як він виглядає зараз.