Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » День міста Бердянськ – 17 вересня: як святкує окуповане місто зараз та як це було до вторгнення

День міста Бердянськ – 17 вересня: як святкує окуповане місто зараз та як це було до вторгнення

День міста Бердянськ – 17 вересня: як святкує окуповане місто зараз та як це було до вторгнення

Бердянськ. Ілюстративне фото

Курортне місто Бердянськ на узбережжі Азовського моря знаходиться під російською окупацією вже майже три роки. За весь цей час свято Дня міста, що щорічно відзначається 17 вересня, набуло нових сенсів – спогади про грандіозність подій в місті, що були до початку повномасштабного вторгнення та сум мешканців в окупації за мирним життям.

Цьогоріч Бердянську виповнюється 197 років. Сьогодні в тимчасово окупованому місті загарбники не анонсували жодних заходів. Натомість завтра, 18 вересня, обіцяють один “святковий концерт”. 

Як відзначали День міста в Бердянську раніше

За мирних часів у місті на Приморській площі збиралися тисячі людей на концерти за участі відомих зірок. Саме святкування розпочиналося мало не за тиждень до самого Дня міста. В ті дні проводили майстер-класи, відкривали виставки, проводили концерти, турніри та ярмарки, запрошували на фігурне водіння та вітрильну регату.

Бердянск, Запорожская область

В останній рік перед повномасштабним вторгненням святкування в Бердянську було вже не таким грандіозним через епідеміологічну ситуацію та ріст захворювання на коронавірус (пам’ятаєте, що це таке?). Проте все ж бердянцям не дали сумувати в цей день. На День міста у 2021 році підготували  ярмарку і виставки техніки в парку Шмідта, урочисту ходу військових, виступи місцевих колективів на Приморці та святкові заходи в мікрорайонах.

Виставка військової техніки в Бердянську в 2021 році. Фото: Приморка.City

Та “родзинкою” свята став військовий парад в Бердянську від перехрестя проспекту Праці до міського Палацу культури у супроводі барабанщиць Донецького державного університету внутрішніх справ.

Військовий парад в Бердянську в 2021 році. Фото: Депо
Військовий парад в Бердянську в 2021 році. Фото: Депо

День Бердянська в релокації

З 2022 року це свято відзначали бердянці, збиравшись маленькими групами. Та цьогоріч День Бердянська вперше повноцінно проведуть у Києві, Запоріжжі та Львові.

Очільниця Бердянської міської військової адміністрації  Вікторія Галіціна анонсувала, що на вулицях Запоріжжя з’явиться багато символів Бердянську. Зокрема встановлять копію Бердянського маяка – це ніби «сигнал» до бердянців в окупації – «Ми вас пам’ятаємо!».

Фото: Вікторія Галіціна/телеграм

У Запоріжжі, Львові та Києві одночасно буде телеміст, аби бердянці з будь-якого куточка світу змогли доєднатися до заходу. Люди з окупації зможуть безпечно доєднатися до «хвилин єднання».

Також у містах розмістять рибальську сітку, до якої гості кріпитимуть свої побажання, потім з них створять капсулу часу, яку відкриють вже після деокупації. А на Укрпошті буде надрукована тематична марка, яку гості зможуть наклеїти на свою листівку до близьких людей, що не змогли бути присутніми 17 вересня.

У всіх трьох містах плануються тематичні вікторини, фотозони, майстер- класи, перегляд привітань від відомих людей України. У Запоріжжі готують панельну дискусію «Бердянськ в релокації», де бердянські історики розкажуть про справжню історію міста.

У Львові готують міні-пляж з шезлонгами, парасольками, мартинами та маяком у кав’ярні “Дзендзик”.

Мініверсії найвідоміших скульптур Бердянська — Крісло бажань, Жаба, Хлопчик-рибалка і Бичок-годувальник біля кав’ярні “Дзензик” у Львові

«Ми хочемо нагадати, що Бердянськ завжди був, є і буде українським містом. Що українці не забули про жодне місто чи село, яке тимчасово перебуває в окупації», – каже Ольга Попенко, засновниця ГО «Міць Азова».

Вхід на захід безкоштовний за умови попередньої реєстрації за посиланням.

Кав’ярня “Дзендзик”. Фото зі сторінки закладу

Власник київського закладу «Характерники» Іван Карауланов, з яким ми робили інтерв’ю, розповів, що всі охочі можуть замовити фірмові бердянськи креветки та бички. 

А сам заклад вже прикрасили десятками соняшників та житом.

Заклад “Характерники” у Києві, прикрашений до святкування Дня Бердянська. Фото: Inform.zp.ua

Також заклад оформлений листівками з бердянським сленгом.

«Згадую, як місцеві часто казали “тю, ля, та ти шо”, “на кОсу чи на косУ?”, “дай на руп три”», — згадує засновник закладу Іван Карауланов. 

В “Характерниках” також можна купити ексклюзивні стікери, розроблені до Дня Бердянська.