Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Пропагандисти пошири фейк про “жорстокість українських військових до цивільних на Курщині” в окупаційних ЗМІ Запоріжжя

Пропагандисти пошири фейк про “жорстокість українських військових до цивільних на Курщині” в окупаційних ЗМІ Запоріжжя

Пропагандисти пошири фейк про “жорстокість українських військових до цивільних на Курщині” в окупаційних ЗМІ Запоріжжя

Курська операція. Фото: Getty Images

Російські пропагандистські ЗМІ на окупованій Запорізькій області поширили фейк про “жорстокість українських військових до цивільних на Курщині”.

Пропагандисти з посиланням на «силові структури» рф пишуть про те, що нібито українські військові з “особливою жорстокістю” ставляться до мирного населення в захопленій Курській області.

Насправді ж Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зазначає, що жодних так званих «силових структур» росії на непідконтрольній їй території курської області немає. Тому й посилатись нема на кого. Мета подібних повідомлень – «розлюднити українців».

Закордонні ЗМІ, які побували на звільненій частині Курщини, у своїх репортажах заявляють, що не побачили слідів «звірств» як до російських полонених, так і мирних жителів. 

А речник ОТУ «Сіверськ» Вадим Мисник заявив, що саме російська сторона відмовилася надати гуманітарний коридор для евакуації цивільних з території Курської області, підконтрольній ЗСУ.

Що відомо про Курську операцію?

Операція Сил оборони України в Курській області РФ розпочалася 6 серпня. 15 серпня було оголошено про створення військової комендатури на підконтрольних територіях у Курській області.

За словами Президента Володимира Зеленського, Курська операція є одним з етапів закінчення війни, розв’язаної Росією проти України.

На думку британського ксперта, наукового співробітника естонського Міжнародного центру оборони та безпеки Джеймс Шерр, операція Сил оборони України в Курській області Росії змінила ситуацію у війні, однак Москва має опинитися на межі поразки, аби бути готовою до вагомих поступок.

За словами Шерра, прорив на Курщині – «добре проведена загальновійськова операція… приголомшливе застосування того, чого явно бракувало в українському наступі влітку 2023 року: координації артилерії, дронів, бронетехніки, ППО, піхоти, розвідки і спецпризначенців».

Найбоєздатніші російські частини все ще націлені на захоплення Покровська. Вони так і не були переміщені для захисту Курської області. Зате українська операція «зробила мертвонародженим очікуваний російський наступ на Суми».

Загалом, за оцінкою Шерра, просування на Курщині спричинило значну передислокацію військ РФ з України – щонайменше 30 тис. військовослужбовців. Також було зафіксовано, що окупаційні російські війська із Запорізької області перекидають на Курський напрямок.