Ми у соцмережах
Головна » Репортаж » “Без червоної доріжки, оркестрів, зате щиро”: фоторепортаж з відкриття кінофестивалю ЗIFF у Запоріжжі

“Без червоної доріжки, оркестрів, зате щиро”: фоторепортаж з відкриття кінофестивалю ЗIFF у Запоріжжі

“Без червоної доріжки, оркестрів, зате щиро”: фоторепортаж з відкриття кінофестивалю ЗIFF у Запоріжжі

Відкриття кінофестивалю ЗIFF у Запоріжжі. Фото: Inform.zp.ua

Після дворічної вимушеної перерви, сьогодні, 20 вересня, кінотеатр імені Довженка в Запоріжжі знову прийняв кіноманів та діячів мистецтва на міжнародному кінофестивалі короткометражних фільмів ЗIFF. Незважаючи на відсутність звичних атрибутів — червоної доріжки і оркестрів — подія зібрала чимало відомих особистостей, серед яких Віктор Андрієнко, Ахтем Сеітаблаєв, Даша Трєгубова, Ольга Пантелеймонова, Андрій Осіпов, Ольга Кіяшко та багато інших.

Кореспонденти Inform.zp.ua також побували на відкритті, щоб передати атмосферу заходу та поділитися яскравими моментами.

Без помпезностей, але з теплом

Кінотеатр ім. Давженка. Фото: Inform.zp.ua

Перше, що кинулося в очі — цього року немає звичних червоних доріжок. Вхід був можливий лише за попереднім записом, що зробило подію більш камерною. Проте, це не завадило гостям проявити свою індивідуальність: о 16:30 біля кінотеатру вже було багатолюдно. Всередині панувала атмосфера святкового піднесення, і, попри відсутність офіціозу, вечір виглядав вишукано — жінки у вечірніх сукнях, чоловіки в костюмах. Однак і війна давала про себе знати: деякі гості, як-от актор Геннадій Попенко та режисер Ахтем Сеітаблаєв, прийшли у військовій формі. Геннадій Попенко, який отримав поранення на фронті, пересувався з палицею, але це не завадило йому дарувати присутнім свою усмішку та радісно фотографуватися з шанувальниками біля величезної вивіски ЗIFF.

Відвідувачі заходу. Фото: Inform.zp.ua
Відвідувачі кінофестивалю. Фото: Inform.zp.ua
На заході були присутні медичні працівники. Фото: Inform.zp.ua

Зіркові гості із задоволенням робили спільні фото, підписували автографи й навіть частувалися фуршетом, що додав заходу ще більшої невимушеності.

Віктор Андрієнко фотографується з відвідувачкою заходу. Фото: Inform.zp.ua
Ахтем Сеітаблаєв роздає автографи запоріжцям. Фото: Inform.zp.ua
Відомі українські актори. Фото: Inform.zp.ua
Гості кінофестивалю. Фото: Inform.zp.ua
У вишиванці очільниця Відділення Національного олімпійського комітету України в Запорізькій області Наталя Власова. Фото: Inform.zp.ua
Наймолодша відвідувачка кінофестивалю. Фото: Inform.zp.ua
Фуршет. Фото: Inform.zp.ua

“Немає червоної доріжки, оркестру, зате щиро”

Поспілкувавшись із Віктором Андрієнком, Головою та членом журі фестивалю, актором, режисером і сценаристом, Inform.zp.ua дізнався, що цього року, хоч захід і не був таким помпезним, як раніше, його важливість важко переоцінити:

На фото Віктор Андрієнко. Фото: Inform.zp.ua

“Такі фестивалі потрібні. Це не просто марнотратство, тому що грошей на це не багато. Багато хто злякався і не приїхав до прифронтового Запоріжжя. Але ми тут, щоб підтримати вас. Це не тільки про кіно. Люди повинні бачити, що Запоріжжя живе, що тут відбуваються культурні заходи. І ми тут не боїмося проводити такі кінофестивалями. Це щиро. Головне, що ЗIFF відбувся в цей непростий час, і всі ми зібралися разом,” — зазначив Андрієнко.

Феєричний старт від Євгена Хмари

Відкриття кінофестивалю ЗIFF у Запоріжжі. Фото: Inform.zp.ua
Відкриття кінофестивалю ЗIFF у Запоріжжі. Фото: Inform.zp.ua

Офіційна частина розпочалася після 17:00 у великій залі кінотеатру імені Довженка. Майже всі місця були заповнені. Відкривав захід відомий український композитор і музикант Євген Хмара, чий виступ з фортепіанною музикою залишив глядачів у захопленні. Його віртуозна гра викликала шквал емоцій, а публіка не втомлювалася знімати цей магічний момент на відео.

Фестиваль триватиме до 22 вересня, і кожен охочий може відвідати покази. На перегляд представлені стрічки тривалістю від 10 до 40 хвилин. Цього року до участі було подано 1800 кінострічок, знятих у 2023-2024 роках. Переможців у трьох номінаціях національної конкурсної програми (ігровий, документальний та анімаційний фільм) обиратиме журі з 12 короткометражок.

Міжнародний дух і спеціальна програма

Не тільки українське кіно на фестивалі! У міжнародній програмі представлені фільми з Італії, Південної Африки, Китаю та Мексики, а журі вибиратиме найкращі роботи з 8 короткометражок.

Окремо в рамках фестивалю буде показано 9 спеціальних фільмів, серед яких такі відомі стрічки, як “Мавка. Лісова пісня”, “Щедрик”, “Форма вогню” та інші.

Запорізький кінофестиваль: історія та перспективи

ЗIFF існує з 2017 року і за цей час встиг отримати 13 500 заявок з понад 100 країн світу. Два роки фестиваль не проводився через війну, але зараз, попри всі труднощі, він повертається. І хоча цього року без гламурних атрибутів, головне – фестиваль живе, як і місто Запоріжжя, як і культура, яка продовжує єднати людей у найскладніші часи.