Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » Пилова буря почала накривати Запорізьку область: що кажуть синоптики

Пилова буря почала накривати Запорізьку область: що кажуть синоптики

Пилова буря почала накривати Запорізьку область: що кажуть синоптики

Пилова буря в містах України. Фото із соцмереж

Зранку 30 вересня жителі Сум, Полтави, Харкова та Дніпра помітили помутніння повітря та почали скаржитися на задуху. Згодом це явище дісталося й Запоріжжя.

В Запорізькій обласній військовій адміністрації з посиланням на спеціалістів Запорізького обласного центру з гідрометеорології повідомили, що високий рівень забруднення повітря в місті буде з 09:00 до 21:00 години 30 вересн. 

Запоріжцям порадили дотримуватися правил гігієнічної безпеки.

В коментарі Inform.zp.ua синоптики зазначили, що сьогодні зранку у місті Запоріжжя спостерігається таке природне явище як імла. Наразі видимість складає від 3 до 6 км. 

Що відомо про імлу

Імла – це суцільне помутніння повітря, обумовлене наявністю в ньому завислих частинок пилу, промислового диму або диму іншого походження. Під час імли віддаленні предмети часто набувають сіруватого відтінку, а сонце, особливо якщо воно перебуває низько над горизонтом, – червоно-жовтого.  Імла відрізняється від серпанку незначною вологістю повітря. Видимість менша за 10 км, але, в залежності від інтенсивності, може знижуватись до 1 км і навіть менше.

“Причиною утворення імли сьогодні у місті є перенесення південно-східними вітрами пилу з території російської федерації, де наразі спостерігаються пилові бурі”, – повідомили в гідрометцентрі.

Фото: маса пилу станом на 9 годину 30 вересня за даними служби Copernicus

Пилова буря в Україні

Забруднення повітря помітили також в таких містах як Полтава, Суми, Харків, Дніпро.

У Сумському гідрометцентрі пишуть, що погіршення якості повітря відбулося через “закидання” атмосферним вихором пилу і смогу із території Росії.

“Якщо пил занесло із Каспію, то смог безпосередньо їхній. Там зараз масштабні лісові пожежі. Всю цю суміш із пилу та смогу притягнув південно-східний вітер. Найбільша концентрація часточок у повітрі наразі фіксується на Сумщині, Полтавщині, Дніпропетровщині та Миколаївщині”, – зазначають метеорологи.

Синоптики рядять менше перебувати на вулиці і зачинити вікна.

Чеський вебсайт Windy, що надає послуги інтерактивного прогнозу погоди, також інформує, що пилові бурі прийшли з території росії – саме з району Каспійського моря.

Пилові потоки, що сунуть на Україну / Windy

Як зазначають в Укргідрометцентрі, у Каспійській низовині станом на ранок 30 вересня спостерігається пилова буря і високе запилення повітря. Вітер переносить дрібний пил звідти в Україну, зокрема й у Запорізьку область.

Вітер переносить дрібний пил звідти в Україну, зокрема й у Запорізьку область. Фото: Український гідрометцентр

“Цей дрібний пил осідає в Україні у Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях. Невелика кількість також потрапляє на територію Черкаської та Кіровоградської областей”, – йдеться у повідомленні.

Ситуацію погіршує місцева сухість земної поверхні. Це триватиме попередньо до п’ятниці, коли напрям вітру в Україні зміниться.