Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » У двох районах Запоріжжя запровадили карантин через небезпечну комаху: де саме

У двох районах Запоріжжя запровадили карантин через небезпечну комаху: де саме

У двох районах Запоріжжя запровадили карантин через небезпечну комаху: де саме

Жовто-бурий мармуровий клоп. Фото: Держпродспоживслужба

На території Комунарського та Дніпровського районів у Запоріжжі запровадили карантинний режим. Оскільки там виявили жовто-бурого мармурового клопа, який поширився майже на 300 гектарів.

Про це повідомляє Держпродспоживслужба у Запорізькій області.

Жовто-бурий мармуровий клоп створює загрозу для місцевих рослин, тому заражені території оброблятимуть спеціальними препаратами.  

Фото: Держпродспоживслужба

“Розпорядженнями затверджені фітосанітарні заходи щодо локалізації та ліквідації вогнищ регульованих шкідливих організмів”, – зазначили у Держспоживслужбі.

Чим небезпечний жовто-бурий мармуровий клоп

Ця комаха є шкідником більш ніж 100 видів рослин: плодових дерев, декоративних рослин, польових та сільськогосподарських культур. Зокрема, спаржи, бобів, кукурудзи, пшениці, огірка, перцю та квасолі. 

На зимівлю клопи намагаються проникнути у теплі приміщення, нори тварин, також зимують в середині трухлявих дерев та гніздах птахів.

Фото: Держпродспоживслужба

В Україну жовто-бурий мармуровий клоп може потрапити шляхом ввезення транспортних засобів з вантажними конструкціями, рослинами та рослинною продукцією, зі зрізами квітів, посадковим матеріалом, дерев’яним пакувальним матеріалом, одягом, взуттям та багажем. 

Він відомий своїм характерним зовнішнім виглядом і неприємним запахом, активно розвивається за температури від +18ºС до +25ºС. За сприятливих умов він може виробляти від одного до трьох поколінь на рік, що значно ускладнює контроль над його поширенням.

Щоб уникнути подальшого поширення жовто-бурого мармурового клопа, фахівці рекомендують ретельно оглядати всі імпортовані рослини, транспортні засоби та пакувальні матеріали.

Сільгоспвиробникам радять бути особливо уважними та використовувати феромонні пастки для виявлення шкідника на ранніх стадіях.


Нагадаємо, що у Запоріжжі фіксують сказ у свійських тварин. Станом на початок місяця цей діагноз поставили 53 тваринам. Вірус вражає центральну нервову систему і, якщо людина не отримує медичну допомогу після укусу, він може викликати захворювання головного мозку, яке призведе до смерті.

Раніше ми писали, що зранку 30 вересня жителі Сум, Полтави, Харкова та Дніпра помітили помутніння повітря та почали скаржитися на задуху. Згодом це явище дісталося й Запоріжжя.