Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » “Війна прийшла до нас на вулицю”: мешканець Запоріжжя про нещодавню атаку КАБами та як виглядає зараз постраждалий приватний сектор

“Війна прийшла до нас на вулицю”: мешканець Запоріжжя про нещодавню атаку КАБами та як виглядає зараз постраждалий приватний сектор

“Війна прийшла до нас на вулицю”: мешканець Запоріжжя про нещодавню атаку КАБами та як виглядає зараз постраждалий приватний сектор

Перші хвилини після обстрілу

29 вересня росіяни обстріляли три райони Запоріжжя із застосуванням 13 керованих авіабомб (КАБів). Тоді були поранені 16 людей та частково зруйновані багатоквартирний і приватні будинки.

Inform.zp.ua вдалося поспілкуватися із очевидцем обстрілу, Присяжнюком Веніаміном, який має будинок у приватному секторі міста. Один із ударів прийшовся за 80 метрів від його оселі, пошкодив його будинок та житло сусідів.

Ранок 29 вересня

Веніамін згадує, що у той день обстріл розпочався вранці, однак на вулиці було ще темно:

“Я стояв біля залізного гаража, коли вибухнуло. Дивлюсь – летить, клац – і звук розбитого скла. Навколо все посипалось. Я одразу подумав: це Юрці в хату потрапило (ред. – сусід). Я взяв мобілку, жінка каже заходити в підвал, а я кажу: «та який підвал, зараз буду знімати на відео»”.

За кілька хвилин після влучання поруч, чоловік заліз на дах свого будинку. Звідти він і фіксував все, що відбувалося навколо. 

Пошкоджені дахи після російської атаки

Коли його родина сховалась в укритті, яке знаходиться у оселі, він побіг до сусідів, щоб подивитися, чи все в них у порядку. На його очах із одного зі зруйнованих будинків рятувальники винесли постраждалу жінку.

https://cms.inform.zp.ua/wp-content/uploads/2024/10/888l.mp4
Рятувальники виносять постраждалу жінку з приватного будинку
Рятувальники працюють на місці атаки

А сусід Юрій, про якого переймався чоловік, вийшов зі своєї оселі самостійно, однак будинок та машина сильно постраждали.

“Я в охороні працюю і завжди у епіцентрі подій. Може, комусь допомога потрібна, я то ще живий”, – ділиться Веніамін.

https://cms.inform.zp.ua/wp-content/uploads/2024/10/u4444.mp4
Більш пізня зйомка під час ліквідації наслідків

За його словами, один з будинків охопило полум’я через газову трубу. Також неподалік була воронка приблизно 3 метри, яка одразу наповнилася водою через пошкодження труби. 

Через атаку вранці загорілась газова труба

У будинку Веніаміна пошкодило дах та вибило шість вікон. Постраждав і паркан, а також припинили зачинятись двері. Скло було всюди, у тому числі у його кімнаті. Він не постраждав, бо встиг звідти вийти. Дах поки не відновили, бо не було часу, а вікна вже поставили самостійно. З допомоги – волонтери надали один лист OSB, плівку, дошки та ковдру. Крім цього, міська влада надала продуктовий набір на кожен будинок.

Вибиті вікна у будинку Веніаміна
Один з уламків КАБу

Потім Веніамін викликав поліцію, яка прийшла і зафіксувала пошкодження. Також він назвав правоохоронцям суму, на яку оцінює збитки.

“Ніхто не знає коли буде компенсація. Дані в поліції, а коли це все буде – будемо чекати”, – зауважив чоловік.

Як зараз виглядає приватний сектор

Наразі у приватному секторі Запоріжжя все ще тривають роботи з ліквідації наслідків обстрілу 29 вересня. 

Фото 2 жовтня

Наприклад, комунальники встановлюють шифер одному з сусідів Веніаміна. 

Фото 2 жовтня

Ведуть роботи і на місці воронки, а також прибирають будівельне сміття.

Фото 2 жовтня
Фото 2 жовтня
Фото 2 жовтня

Фото і відео надав герой матеріалу

Читайте також:

29 вересня внаслідок обстрілу був пошкоджений заклад служби доставки “Allo Losos”, яка раніше працювала у Маріуполі. Після початку повномасштабного вторгнення команда відкрила бізнес у Запоріжжі, однак заклад декілька разів був пошкоджений після російських атак. Перший – на вулиці Сталеварів, де у будинок поруч влучила ракета. Другий – кілька днів тому. Inform.zp.ua вдалося поспілкуватись із власницею закладу, Ангеліною Тесленко, про те, що відбувалось у той день, які пошкодження були та як бізнес продовжує працювати у прифронтовому місті.