Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » “Обліпиха” та Вуйко Бо: волонтери запорізького осередку БУР роблять ремонт в обласному центрі молоді 

“Обліпиха” та Вуйко Бо: волонтери запорізького осередку БУР роблять ремонт в обласному центрі молоді 

“Обліпиха” та Вуйко Бо: волонтери запорізького осередку БУР роблять ремонт в обласному центрі молоді 

Волонтери запорізького осередку БУР на об’єкті. Фото: Inform.zp.ua

Громадська організація”Будуємо Україну разом” (БУР) має  9 діючих волонтерських осередків по всій країні, включаючи Запоріжжя. Волонтери займаються ремонтом житла, або облаштовують нові молодіжні простори, які постраждали від війни чи з інших причин. Також “бурівці”здобувають нові знайомства, друзів і корисний досвід.

Inform.zp.ua поспілкувався з Анастасією Лук’янець, 21-річною координаторкою запорізького осередку БУР, а також з 22-річним волонтером Єгором Яремчуком. Наразі волонтери працюють на об’єкті – Запорізькому обласному центрі молоді, де їхня команда робить косметичний ремонт. 

Знайомство з волонтерами БУР

“Будуємо Україну разом” (БУР) — це всеукраїнська платформа, яка займається відновленням будинків, зруйнованих від обстрілів, та реорганізацією занедбаних закладів культури, дитячих майданчиків і просторів у різних регіонах країни. З 2022 офіційно це громадська організація. Волонтери з різних куточків України збираються, щоб разом допомагати відбудовувати країну.

Координаторка запорізького осередку БУР Анастасія Лук’янець. Фото з особистого архіву Анастасії

Анастасія Лук’янець, 21-річна координаторка запорізького осередку, пояснює, що БУР не лише про відновлення будинків:

“Це всеукраїнська громадська організація, яка діє на всій території України, окрім тимчасово окупованих територій. Але після деокупації ми обов’язково там будемо. Ми є локальна команда, яка виконує свою діяльність у Запоріжжі та Запорізькій області

Місія організації — формувати довіру і відповідальність серед української молоді для участі в розвитку демократичного суспільства”.

БУР займається розвитком молоді через волонтерство та неформальну освіту, зосереджуючись на будівельних роботах, толоках, культурно-освітніх заходах — від кінопереглядів до майстер-класів та літературних вечорів. 

Команда запорізького осередку БУР. Фото: Inform.zp.ua

“Ми даємо змогу не тільки допомогти комусь, але також отримати щось для власного розвитку. Бо неможливо завжди тільки віддавати, треба щось отримувати натомість”, — додає вона.

Анастасія розпочала свою волонтерську діяльність ще у 2019 році. Її перший проєкт у рамках БУР був у 2021-му — тоді вони ремонтували фотостудію на у Шевченківському районі, яка згодом стала артпростором. 

“До цього я волонтерила на різних фестивалях та акціях, але БУР став для мене справжнім відкриттям. Це можливість допомагати іншим і водночас розвиватися”, — зазначає вона.

Волонтер Єгор Яремчук. Фото: Inform.zp.ua

Єгор Яремчук приєднався до БУР у 2022 році. Він дізнався про організацію через соціальні мережі, і одразу вирішив спробувати себе в цьому напрямку, адже раніше вже брав участь у подібних акціях, таких як, Віднова:UA. Сам хлопець родом з Чернівецької області:

“Мені сподобалася концепція БУР, тому я разом із другом поїхав до Вижниці, де ми відбудовували простір для літніх людей. Потім долучився до інших проєктів, і це стало для мене не лише способом допомагати, але й чудовим способом проводити час. Мені комфортно, коли біля мене завжди багато людей “, — ділиться Єгор.

Волонтерство для них — це більше, ніж просто робота, це спосіб життя, що приносить радість та натхнення. Крім того, участь у БУР допомогла їм розвинути комунікативні навички, стати стресостійкими та навчитися ефективно координувати процеси.

Волонтер Єгор Яремчук з другом. Фото з особистого архіву Єгора

“Навчилася шпаклювати. Можу все!”

Один із волонтерів з запорізького осередку БУР. Фото: Inform.zp.ua

До “Будуємо Україну разом” за допомогою найчастіше звертаються постраждалі від війни або ті, хто потребує підтримки. Як зазначає Анастасія Лук’янець, цього року було багато заявок, тому команді доводиться ретельно аналізувати та обирати об’єкти за пріоритетністю. Після затвердження заявки на місце виїжджає майстер, який оцінює обсяг робіт і складає список необхідних матеріалів. Переважно будівельні матеріали закуповує сам бенефіціар (отримувач допомоги).

Волонтерка запорвзького осередку БУР. Фото: Inform.zp.ua

“Маємо центральний офіс, який виділяє кошти на потреби, наприклад, на частину матеріалів, обіди чи інші витрати”, — уточнює Анастасія.

Волонтери БУР не є професійними будівельниками, але вони можуть зробити косметичний ремонт — перефарбувати стіни, замінити двері, оновити керамічну плитку, закрити тріщини та подряпини, відновити поверхні. Усього цього їх навчив професійний будівельник із понад 15-річним досвідом. Він регулярно відвідує об’єкти, контролює виконання робіт і допомагає у разі потреби.

“Я навчився робити стелі, реставрувати старі двері та віконні рами. Це ми робили на одному з об’єктів. Тепер я вмію шпаклювати, фарбувати і правильно обирати фарбу — маю прикладні будівельні навички”, — ділиться Єгор.

 “Я теж навчилася шпаклювати. Можу все! Вдома вже сама здатна зробити непоганий косметичний ремонт”, – каже Анастасія. 

Не без несподіванок

Як і будь-який процес, будівельні роботи іноді супроводжуються непередбаченими ситуаціями.

Волонтерка БУР на об’єкті. Фото:

“Бувало, що затримували поставки матеріалів або додавалися нові завдання до вже запланованого обсягу робіт. Відповідно, доводилося додатково купувати матеріали. Іноді були затримки з обідами через підрядників, і люди сиділи голодні, а голодні люди — злі. Але такі ситуації — невід’ємна частина масштабних проєктів”, — розповідає Анастасія.

Нещодавно до волонтерів звернувся директор “Запорізького обласного центру молоді” з проханням допомогти відновити приміщення для проведення занять. Наразі волонтерам вже вдалося завершити ремонт однієї кімнати, і з понеділка там зможуть проходити уроки вокалу для підлітків.

“Ми допомагаємо відновлювати, щоб молодіжний центр був безпечним для відвідувачів, і ніхто не боявся, що щось впаде зі стелі”, — жартує Настя.

Волонтери планують завершити всі роботи до середини листопада. Основний комплекс включає демонтаж, ґрунтування стін, шпаклювання, зачистку після шпаклювання, повторне ґрунтування і фарбування. Хоча роботи забирають багато сил, кожен може вибрати прийнятний для себе обсяг, щоб не перевантажуватися. Обов’язкові перерви на каву, обід і дружні бесіди допомагають підтримувати робочий настрій. Робочий день триває з 9:00 до 16:00 у визначені дні, а після роботи проводяться нетворкінги, майстер-класи та кіноперегляди.

Волонтер Єгор Яремчук на об’єкті. Фото: Inform.zp.ua

“Кожен підбирає свій темп і навантаження. Ті, хто працює надто інтенсивно, сильно втомлюються. Але якщо працювати в помірному темпі, то до кінця дня втома майже не відчувається”, — зауважує Єгор.

Як волонтери БУР влаштовують “обліпиху” та хто такий Вуйко Бо

Найбільше Анастасії запам’ятався проєкт зі створення шелтеру, який вони реалізовували минулого року в Олександрівському районі.

Волонтер з запорізького осередку БУР на об’єкті. Фото: Inform.zp.ua

“Зазвичай “БУРчик” організовує одну-три акції, але цей проєкт був масштабним — ми провели 19 акцій. Було залучено 118 волонтерів. Ми працювали майже півроку, збираючись майже кожні вихідні. Дуже багато теплих спогадів,” — розповідає Анастасія.

Волонтерки БУР на об’єкті. Фото: Inform.zp.ua

Волонтери трохи розгубилися, коли спробували коротко описати БУР, проте згодом поділилися кількома секретами.

“Перше, що у мене асоціюється з БУР, — це спільнота свідомих людей з усіх куточків України і не тільки. 

Друге —  це “обліпиха”. Це потрібно побачити, щоб відчути атмосферу. Ми всі збираємося разом і обіймаємося,” — ділиться Анастасія.

Єгор підтримує її, додаючи, що йому одразу згадався Вуйко Бо, один зі співзасновників БУР — Юрко Дідула зі Львова: 

“Вуйко Бо — це наша легенда. Він їздить по БУРтаборах, дуже активний, майструє, і завжди заряджає всіх позитивними емоціями.

Також, для мене БУР — це передусім люди. Перші асоціації — це атмосфера, музика, люди та позитивні емоції.”

Волонтер Єгор Яремчук на об’єкті. Фото: Inform.zp.ua

16 листопада запорізькому осередку БУР виповниться 5 років. Волонтери планують провести квартирник, але всіх деталей поки не розкривають. Обіцяють, що це буде щось масштабне та емоційне.

До команди БУР може приєднатися кожен охочий від 14 років. Головне — слідкувати за анонсами організації, щоб не пропустити нові події.