Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Як запоріжцям отримати гроші за пошкоджене житло та які є нюанси: пояснення юристки

Як запоріжцям отримати гроші за пошкоджене житло та які є нюанси: пояснення юристки

Як запоріжцям отримати гроші за пошкоджене житло та які є нюанси: пояснення юристки

Останнім часом у Запоріжжі житло містян часто зазнає пошкоджень через російські обстріли. Наприклад, внаслідок однієї з останніх атак, 1 жовтня, був пошкоджений 181 приватний будинок. Щоб отримати грошові компенсації, запоріжці можуть звернутись до державної програми єВідновлення. Однак важливо знати деякі нюанси, через які можуть виникнути проблеми.

Саме про них розповіла юристка Аліна Родіна під час зустрічі у “Затишно space”, просторі психосоціальної та юридичної підтримки від благодійного фонду “Схід SOS”. Його відвідав Inform.zp.ua.

Аліна Родіна, юристка благодійної організації БФ “Схід SOS”. Фото: Inform.zp.ua

За словами Аліни, є декілька варіантів допомоги постраждалим: 

  • від міської влади (яка приїжджає на місце обстрілу і встановлює там палатки);
  • від благодійних фондів; 
  • за державною програмою єВідновлення.

Зустріч стосувалась саме останньої програми. Юристка радить обов’язково подаватись на компенсацію по ній і фіксувати навіть мінімальні пошкодження:

“Багато на місці чую: «у нас тільки вікна вилетіли, ми не будемо нічого подавати». Проте варто це робити і ось чому: ви не знаєте, чи це останній приліт у будинок. У нас були інциденти, коли в один і той же будинок був приліт декілька разів. Сьогодні у вас вилетіли вікна, а завтра може дах пошкодити”, – розповідає фахівчиня.

Наслідки авіаудару 1 жовтня. Фото: ЗОВА

Алгоритм дій такий: подача заявки – її розгляд протягом 30 днів – через деякий час комісія зв’язується та фіксує пошкодження – через, орієнтовно 2-3 місяці, надходять кошти. Заявку можна подати через центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи) або самостійно, у застосунку “Дія”. Варто звернути увагу, що у ЦНАПі повинні надати витяг після оформлення заявки. Однак потім, навіть якщо встановити Дію, заявка там не з’явиться. Про статус опрацювання, за потреби, треба буде дізнаватись у ЦНАПі. 

Крім цього, бажано звернутись до поліції на місці обстрілу або ж до районного відділу:

“Якщо ви звернулись до поліції, то це додаткове підтвердження, що у вас зруйноване або пошкоджене житло. Зазвичай роблять одне провадження на весь будинок. Але краще конкретно підійти, щоб зафіксували і вашу заяву, скласти разом протокол. Вони також мають надати витяг з реєстру досудових розслідувань, як доказ того, що вони прийняли вашу заяву, там буде номер провадження та номер справи”, – пояснює юристка.

Тим, чиє житло не можна відновити – видають грошові сертифікати. Наприклад, станом на середину липня цього року, комісія прийняла рішення, щоб видати запоріжцям 67 житлових сертифікатів за програмою єВідновлення. З них 59 сертифікатів отримали мешканці багатоповерхівки по вулиці Зестафонська, 8, на суму понад 60 мільйонів гривень.

Зестафонська, 8. Фото: Inform.zp.ua

Що робити, якщо будинок на окупованій території або у зоні активних бойових дій

На тимчасово окупованих територіях та у зоні активних бойових дій комісія наразі не може перевірити, у якому стані житло та зафіксувати це належним чином. Проте у Дії можна заповнити не тільки заявку, а й залишити повідомлення про пошкоджене житло. Аліна Родіна радить це зробити, а також подати заяву в поліцію.

Які можуть виникнути проблеми із документами

Заявку у Дію може подати тільки власник приміщення, або ж один зі співвласників, а інші мають дати згоду.

“Вам потрібно згадати, чи все у вас в порядку з документами. Якщо, наприклад, власник не контактний і ви орендуєте квартиру, потрібно все одно намагатись контактувати”, – зауважує юристка Аліна.

Якщо один зі співвласників – неповнолітній, то потрібно звертатися до районної адміністрації, щоб вони надали розпорядження для батька або матері, як представника дитини. Такі ж дії потрібно виконати, якщо власник або співвласник є опікуном недієздатної особи.

У застосунку під час оформлення заявки з’явиться графа “пільгові категорії” (стосується саме власника житла). Вона дасть тільки одну перевагу: заявку розглянуть швидше. Тож, при відсутності пільг, не треба перейматись, що відповідь не надійде.

Крім цього, може виникнути проблема, якщо право власності на оселю оформили до 2013 року. Хоча й у застосунку можна ввести адресу житла самостійно, все одно при її обробці шукатимуть адресу у реєстрі пошкодженого майна. Тож потрібно звернутись спочатку до ЦНАПу, щоб вони додали його у реєстр, адже воно не підтягнеться до Дії. Це робиться безкоштовно. 

Наслідки атаки по Запоріжжю 29 вересня. Фото: Іван Федоров

Фіксація пошкоджень

Якщо власник приміщення перебуває за кордоном або в іншому місті, то комісія прийти і зафіксувати пошкодження не зможе. Йому потрібно або повернутись, або оформити довіреність на іншу людину. При перебуванні у іншій країні – доведеться ще й перекласти документ українською.

Коли приїде комісія, Аліна Родіна радить ходити по оселі разом із її представниками:

“Краще походіть з ними і перевірте, чи точно вони зафіксували всі ваші пошкодження.  Наприклад, у вікнах щоб зафіксували відкоси. Потім вам це дають на підпис, і ви перевіряєте ще раз”.

Юристка наголошує, що потрібно узаконювати зміни у площі приватних будинків. Бо якщо немає документів на добудований поверх – гроші не відшкодують. Не завжди компенсують і вартість балконів, а, наприклад, на гаражі взагалі не передбачається компенсація. У випадку такого пошкодження бажано подати заяву у поліцію та скласти акт обстеження. Натяжні стелі теж не відшкодовують.

Наслідки російських обстрілів по населених пунктах Запорізької області. Фото: Іван Федоров

Яка компенсація і на що її можна витрачати

Сума компенсації становить до 350 тисяч гривень за пошкоджену квартиру та до 500 тисяч гривень – за будинок. Її можна витратити протягом 12 місяців після нарахування на матеріали та на ремонтні роботи, у іншому разі ці гроші зникнуть. Карта єВідновлення створиться автоматично, витрачати час та звертатись до банку не потрібно. Якщо відшкодованих грошей не вистачило – потрібно буде додавати свої. 

“Ви повинні витратити компенсацію так, щоб у вас плюс-мінус всі пошкодження були перекриті”, – звертає увагу юристка Аліна. 

Вона також наголошує, що після закупівлі матеріалів обов’язково треба зберігати чеки. Якщо вам робить ремонт якась приватна компанія – краще взяти підтвердження у них також. Бо чиновники мають право перевірити, чи дійсно компенсація пішла на ремонт пошкодженого обстрілами житла. Час від часу відбувається так звана вибіркова верифікація.

Після того, як ви завершили ремонт, ви маєте зробити повідомлення про це в Дії. Протягом наступного місяця Реєстр пошкодженого та знищеного майна може автоматично відібрати оселю для перевірки. Перевіряють 5% усіх ремонтів, на які виплатили до 200 тисяч гривень, і 10% ремонтів, на які виділили від 200 тисяч до 500 тисяч гривень. 

“До людини можуть прийти і подивитись, чи справді вона витратила гроші за потребою. Коли комісія приходить, у вас потрібно бути зробило приблизно 30% робіт”.

Покрокове пояснення, як подати заявку у Дії: