Ми у соцмережах
Головна » Відпочинок » Острів Хортиця: що можна відвідати і чому є обмеження

Острів Хортиця: що можна відвідати і чому є обмеження

Острів Хортиця: що можна відвідати і чому є обмеження

З весни цього року запоріжці можуть відвідати острів Хортиця. Однак досі дозволено перебувати не на всій його території.

Inform.zp.ua з’ясували, що можна подивитись у заповіднику, і чи не планують найближчим часом відкрити ті локації та пам’ятки на острові, які поки що відвідати неможливо.

Які є обмеження по пересуванню островом 

Від початку повномасштабного вторгнення запоріжцям обмежили доступ на територію острова Хортиця. Згодом, 10 квітня 2024 року, з’явилося розпорядження голови Запорізької ОВА Івана Федорова. У ньому зазначалося, що містянам дозволено перебувати в межах садів та ріллі колишнього Державного сільськогосподарського підприємства “Хортиця”, о. Байда, о. Дубовий, о. Розтьобін, скелі Три Стоги та Два брати. Також дозволено гуляти в лісах, прилеглих до туристичних об’єктів Національного заповідника “Хортиця” в північно-східній частини острова.

Журналісти Inform.zp.ua дізналися у завідувачки інформаційно-видавничим відділом у Національному заповіднику “Хортиця” Анни Головко, чому закритий доступ на іншу частину та чи не планують дозволити її відвідування найближчим часом. За її словами, таких планів наразі немає через відсутність укриттів на інших ділянках:

“Поблизу туристичних об’єктів в північно-східній частині дозволено відвідування, тому що там у нас облаштоване тимчасове укриття. В периметрі його доступності знаходяться ці об’єкти. Інші об’єкти на сьогодні закриті саме з безпекових умов”, – розповіла Анна.

Росіяни неодноразово гатили по території заповідника. Так, 12 жовтня, під час російського обстрілу КАБами на територію поцілила одна з авіаційних бомб. Від атаки окупантів постраждала велика кількість дерев. Також під ракетну атаку острів потрапляв у березні 2023 року.

Через безпекову ситуацію наразі не можна відвідати туристично-меморіальні комплекси “Скіфський стан” та “Протовче”, які знаходяться у центральній та південній частині острова відповідно. Також на закритій ділянці острова знаходяться й інші пам’ятки історії, зокрема, кургани.

Скіфський стан. Фото: сайт острова Хортиця
Протовче. Фото: сайт острова Хортиця

Чому закритий музей історії запорізького козацтва і чи збираються відкривати його

За словами завідувачки, музей історії запорізького козацтва не працює з 2015-го року. Він був закритий на реконструкцію, яка розпочалася в 21-му році в рамках програми “Велике будівництво” Президента України, але не завершена у зв’язку з початком повномасштабного вторгнення. Тож, наразі він не готовий до відкриття.

Музей історії запорізького козацтва

Що подивитись на Хортиці

Історико-культурний комплекс “Запорозька Січ”

Історико-культурний комплекс “Запорізька Січ” має козацькі споруди, які створені на основі достовірних історичних даних. Це – узагальнений образ козацьких укріплень с детальним відтворенням козацьких січей XVI-XVIII століть. Тут є церква, курені, кузня, гончарня, корчма та хата, у якій приймали послів.

Фото Євгенія Назарова

З 1 жовтня комплекс працює з середи по неділю з 9:00 до 17:00. Каса зачиняється о 16:30. Ціна вхідного квитка до історико-культурного комплексу “Запорозька Січ” становить:

  • для дорослих – 100 грн;
  • для дітей шкільного віку та студентів – 50 грн;
  • для пільгових категорій громадян – 50 грн.

Раніше ми також писали, що в історико-культурному комплексі забезпечують доступ для відвідування людьми на кріслах колісних. Там встановили приставні пандуси, щоб всі бажаючі мали доступ до кожного об’єкту комплексу. 

Пандуси. Фото Національного заповідника “Хортиця”

Пагорб Єдності та Тарасова стежка

Біля музея історії запорізького козацтва облаштований Пагорб Єдності з оглядовим майданчиком, на якому встановлено “Коло Єдності” – символом сонця та об’єднання заради майбутнього. Висота кола – 7 метрів. 

Пагорб Єдності. Фото: Inform.zp.ua
Коло Єдності. Фото: Inform.zp.ua

Звідти відкривається вид на Дніпровську гідроелектростанцію. А також поруч знаходиться тризуб, який виготовили із довоєнної партії сталі виробництва меткомбінату “Азовсталь”.

Тризуб на Хортиці. Фото: Inform.zp.ua
Тризуб на Хортиці. Опис. Фото: Inform.zp.ua

До музею вздовж узбережжя облаштована “Тарасова стежка”, яка присвячена перебуванню Тараса Шевченка на Хортиці влітку 1843 року. 

Природа

Природа Хортиці поєднала у собі степи, діброви, плавні та скелі.

Фото: Ігор Лавров

“Тут зростає понад 1100 видів рослин і мешкає стільки ж видів комах. Зустрічається 207 видів птахів, 9 видів плазунів, 6 видів земноводних і 34 види ссавців. 248 представників флори о. Хортиця занесені до природоохоронних списків різного рангу, в тому числі 194 види охороняються на міжнародному рівні. Серед безхребетних і хребетних тварин мешканців Хортиці, 436 видів занесені до національних та міжнародних охоронних списків різного рангу”, – йдеться на сайті заповідника.

Тварини на Хортиці. Фото: Ігор Лавров
Тварини на Хортиці. Фото: Ігор Лавров

Під час відвідування на острові Хортиця обов’язково необхідно дотримуватися правил заповідного режиму.

Наслідки підриву Каховської ГЕС

Через підрив Каховської гідроелектростанції у червні 2023 року знизився рівень води у річці Дніпро. Це тривало і цьогоріч влітку. Саме тоді в Держекоінспекції Південного округу журналістам Inform.zp.ua повідомили, що це явище пов’язане не тільки з руйнацією станції, а й з аномальною спекою. Зараз відвідувачі острова все ще можуть на власні очі побачити наслідки російського злочину.

Дніпровська ГЕС. Фото: Inform.zp.ua
Наслідки підриву Каховської ГЕС у Запоріжжі, липень 2024 року. Фото: Inform.zp.ua

Через це археологи знайшли чимало історичних пам’яток. Раніше Inform.zp.ua зібрав про них інформацію.

Екскурсії

Запоріжці та гості міста можуть також відвідати екскурсії, на яких є можливість більше дізнатись про Хортицю. Всі вони проходять на дозволеній для відвідування частині острова та тривають до однієї години. Зокрема:

  • Пішохідна екскурсія “Хортиця єднає Україну”;
  • оглядова екскурсія комплексом “Запорізька Січ”;
  • дві пішохідні екскурсії “Зустріч з Хортицею”;
  • екскурсія “Музей судноплавства”;
  • пішохідна екскурсія “Рослини у козацькі часи та сьогодні”;
  • екскурсія “За наслідками підтриву Каховської ГЕС”;
  • дитяча гра-екскурсія “Козацькі розваги”.