Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Синоптики спрогнозували, якою буде зима в Запоріжжі

Синоптики спрогнозували, якою буде зима в Запоріжжі

Синоптики спрогнозували, якою буде зима в Запоріжжі

Кандидатка географічних наук Вірою Балабух спрогнозувала, якою буде зима. Фото: НАН України/Кандидат географических наук Верой Балабух спрогнозировала, какой будет зима. Фото: НАН Украины

За прогнозами Українського гідрометеорологічного інституту, зима 2024-2025 років в Україні буде аномально теплою.

Про це повідомила завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології ДСНС України та НАН України, кандидатка географічних наук Віра Балабух.

Як зазначила експертка, формування потужного антициклону в Атлантиці є основною причиною майбутнього потепління. Цей антициклон сприяє переміщенню теплого повітря із субтропічних регіонів у бік України, що призведе до значних аномалій у зимових температурах. За словами Віри Балабух, такі погодні явища стають дедалі частішими через глобальні зміни клімату.

Середня температура цієї зими перевищуватиме норму на 1-2 градуси. Загалом очікується, що вона коливатиметься у межах від +5 до -5 градусів, що для зими в українському кліматичному поясі є доволі незвичайним явищем. Балабух наголосила, що подібні температури стали типовими для останніх десятиліть: січневі показники все більше нагадують температуру, характерну для листопада.

Попри теплі прогнози, метеорологи не виключають короткочасні періоди значного похолодання. Впродовж зими 2024-2025 років можливі арктичні вторгнення, які спричинять суттєве, але короткочасне зниження температури. В окремі дні морози можуть триматися 2-3 дні, однак загалом зима буде такою ж м’якою, як і минулого року.

Підвищення зимових температур стало частиною загальної тенденції змін клімату, зазначає експертка. Останні роки показують, що зими в Україні стають теплішими, з помірними погодними умовами та все меншою кількістю сильних морозів. Це ще один сигнал про те, що кліматичні зміни набирають обертів і мають суттєвий вплив на наш регіон.

Нагадаємо, з завтрашнього дня у Запоріжжі почнеться похолодання, температура повітря різко знизиться. Також синоптики прогнозують грозу.