Ми у соцмережах
Головна » Події » Культура » У Запоріжжі з’явилися символи спротиву росії: фоторепортаж вуличних артів на проспекті

У Запоріжжі з’явилися символи спротиву росії: фоторепортаж вуличних артів на проспекті

У Запоріжжі з’явилися символи спротиву росії: фоторепортаж вуличних артів на проспекті

Символи спротиву у Запоріжжі. Колаж: Inform.zp.ua

У Запоріжжі з’явилися нові артоб’єкти, створені за ініціативою мікромедіа “Яктитам”. Вони розташовані вздовж проспекту Соборного. Інсталяції присвячені 10 рокам українського спротиву російській агресії та безпосередньо стосуються історії нашого міста.

Inform.zp.ua поспілкувався з культорологинею та арткураторкою Льоною Радченко, яка займалась організацією проєкту та залучала українських сучасних митців до створення символів. 

Процес зародження ідеї та створення артів

Ідея створення вуличних артоб’єктів належить мікромедіа “Яктитам”. Саме вони разом із запорізькою арткураторкою Льоною Радченко запросили українських митців для реалізації символів спротиву. 

“До мене звернулась команда медіа з пропозицією виступити арткураторкою, оскільки я організовую виставки сучасного українського мистецтва, і у тому числі досліджую urban art. Я в свою чергу запросила 5 українських street art митців для реалізації артобʼєктів, які унаочнюють 10 років спротиву Запоріжжя російській навалі”, – розповіла культорологиня. 

Загалом митці створили п’ять вуличних артоб’єктів, які виділила фокус група активістів. Інсталяції можна побачити, гуляючи проспектом Соборним, починаючи від будівлі Запорізької обласної військової адміністрації до площі Запорізької.

Символ спротиву “Їжак”

“Їжак” – це невеликого розміру скляна прозора кулька, всередині якої знаходиться протитанкова металева конструкція. Авторами цієї роботи стали митці з Херсону Михайло Рай та Надія Петровська. 

Артоб’єкт біля будівлі Запорізької ОВА. Фото: Inform.zp.ua

“Навесні 2022 року в Запоріжжі з’явилися тисячі таких металевих конструкцій. Їх зварювали волонтери та передавали військовим. Багато з них досі можна знайти по всьому місту як нагадування про безпосередню близькість до лінії фронту”, – йдеться у дописі “Яктитам”. 

Артоб’єкт біля будівлі Запорізької ОВА. Фото: Inform.zp.ua

Цей арт розташований біля Запорізької обласної військової адміністрації, за адресою проспект Соборний, 164. 

Артінсталяція “Шрами міст”

Цей артоб’єкт символізує російські атаки по житловим будинкам в Запоріжжі. Адже будь-яку зруйновану будівлю можна відновити, а зруйновані життя містян – вже ніколи.

Інсталяція “Шрами міст” біля кав’ярні “Coffee Lab”. Фото: Inform.zp.ua

“На кожній будівлі все одно залишається невидимий шрам. Коли затихнуть гарматні постріли, і сім’ї знову возз’єднаються, щоб нові покоління не забували, скільки горя нам принесли росіяни”, – розповідають в мікромедіа.

“Шрами міст” зробив митець Станіслав Видиборець (Слікез). З початку повномасштабного вторгнення він займається розписом використаної зброї для проведення зборів для потреб ЗСУ. 

Інсталяція “Шрами міст” біля кав’ярні “Coffee Lab”. Фото: Inform.zp.ua

Побачити артсимвол можна на одній зі стін кав’ярні “Coffee Lab”, що розташована за зупинкою “Вулиця Миру”.

Артоб’єкт, присвячений яєчній неділі

“Неділя” – цей символ присвячений події, яка відбулася 13 квітня 2014 року. Тоді “антимайданівці” намагалися захопити адмінбудівлю та підняти над нею російський прапор. На знак протесту люди почали збиратися на Алеї Слави та закидувати антимайданівців яйцями, борошном та томатним соком. Це сталося напередодні Великодня, тому день увійшов в історію Запоріжжя, як “яєчна неділя”

Артсимвол “Неділя” на Алеї Бойової Слави. Фото: Inform.zp.ua

Авторами об’єкта стали графіті-художник з Сєвєродонецька Ян Птушко та запоріжці Sleepy Sun & Hello. “Неділю” можна побачити на початку Алеї Бойової Слави.

“Олівець”, який шукали запоріжці 

Наступний символ запорізького спротиву росії розмістили на площі Поляка біля міської бібліотеки, за адресою проспект Соборний, 173. Відтепер там розташований олівець, який “шукали” запоріжці під час Революції Гідності.

Символічний “Олівець” на площі Поляка. Фото: Inform.zp.ua

“У лютому 2014 року запорізька влада заборонила будь-які зібрання. Тоді журналіст Володимир Москаленко написав у соціальних мережах, що загубив олівець і запросив людей “шукати” його на площі Поляка”, – пояснюють “Яктитам”.

Коли журналісти Inform.zp.ua приїхали на місце локації, то артоб’єкт у вигляді символічного олівця знаходився у середині міської бібліотеки, а не на вулиці.

“Чекаємо дозвіл на встановлення від департаменту архітектури, процедура займає певний час”, – повідомила Льона Радченко.

Символічний “Олівець” на площі Поляка. Фото: Inform.zp.ua

Тож незабаром артінсталяцію розмістять на вулиці, біля входу до бібліотеки і запоріжці зможуть її детальніше роздивитися. 

Вуличний арт “Червоний будяк”

На згадку про криваві радянські часи поруч з місцем, де раніше стояв пам’ятник В. Леніну, розмістили “Червоний будяк”. Побачити його можна біля входу до колишньої галереї сучасного мистецтва Баранніка, за адресою проспект Соборний, 193.

Артоб’єкт “Червоний будяк” на площі Запорізькій. Фото: Inform.zp.ua

“Після декомунізації прізвище радянського вождя зникло з усіх топонімів. Найважчим став демонтаж величезного пам’ятника на площі, що зараз має назву Запорізька, – процес затягнувся майже на два дні. Однак ніщо не спинить ідею, час якої настав”, – згадують ті події “Яктитам”.

Артоб’єкт “Червоний будяк” на площі Запорізькій. Фото: Inform.zp.ua

Авторами “Червоного будяка” стали запоріжці Sleepy Sun & Hello. У своїх роботах мітці використовують світловідбиваючі фарби, які дозволяють створювати багаторівневі роботи. 

Відгуки запоріжців про нові символи спротиву на проспекту в соцмережах митців та медіа “Яктитам” – здебільшого позитивні. Містяни захоплено реагують на сучасні та символічні артоб’єкти в місті. 

“Серед тих, хто був на кураторських екскурсіях, звісно, відгуки схвальні, ба навіть захоплені, люди робили багато дописів. Читала пару негативних, адже людей може тригерити та чи інша тема. Це нормально. Це одна з функцій мистецтва”, – зазначила Льона Радченко.