Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » У Запоріжжі зафіксували у повітрі три шкідливі речовини: де саме 

У Запоріжжі зафіксували у повітрі три шкідливі речовини: де саме 

У Запоріжжі зафіксували у повітрі три шкідливі речовини: де саме 

Ілюстративне фото

Вчора, 16 жовтня, у Запоріжжі проводили дослідження атмосферного повітря по вулиці Незалежної України, 14 та на майдані Профспілок, 2. На одній з точок фахівці виявили перевищення норми трьох небезпечних речовин.

Про це повідомили в Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Протягом дня, 16 жовтня, фахівці проводили планові моніторингові дослідження атмосферного повітря на території житлових забудов у точках на майдані Профспілок, 2 та  вулиці Незалежної України, 14. Всього для досліджень відібрали 2 пробу атмосферного повітря та зробили 7 вимірювань гамма-фону.

Результати дослідження атмосферного повітря. Фото: Запорізький обласний ЦКПХ

У результаті дослідження, на майдані Профспілок, 2 виявили перевищення норми трьох небезпечних речовин в атмосферному повітрі. А саме – сірководню (0,0141 мг/м³), у якого норма була перевищена у 1,76 рази, формальдегіду (0,040 мг/м³), у якого норма була перевищена у 1,14 рази. А також фенолу (0,015 мг/м³) – норма перевищена у 1,5 рази.

Чим небезпечні ці речовини

Фенол — це отруйна речовина, небезпечна для людей, рослин і тварин. Він потрапляє у довкілля під час виробництва пластмас, барвників і вибухових речовин, забруднюючи повітря та воду. Тому робота з фенолом вимагає особливої відповідальності щодо збереження екології та здоров’я людей.

Як ми писали раніше, сірководень – це газ, який має дуже виразний і стійкий запах. Він схожий на запах тухлих яєць, проте людський організм швидко адаптується до нього. У результаті, це призводить до зниження здатності відчувати його присутність.

Внаслідок отруєння сірководнем може з’являтися різь в очах, подразнення верхніх дихальних шляхів, кашель та чхання. Відсутність належного лікування в деяких випадках призводить до бронхіту та зниження гостроти зору.

Формальдегід також провокує проблеми зі здоров’ям. При підвищеному вмісті цієї сполуки у повітрі виникає характерний їдкий запах, розвивається подразнення слизових очей, носа та дихальних шляхів, а у хворих астмой можуть погіршуватися симптоми захворювання.


Нагадаємо, що з 16 по 18 жовтня жителі Запоріжжя можуть стикнутися з неприємним запахом через несприятливі погодні умови.

Раніше ми писали, що 12 жовтня, під час російського обстрілу КАБами одна з авіаційних бомб поцілила на територію острову Хортиця. Екологи зафіксували пошкоджену ділянку.