Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » У Запоріжжі зафіксували перевищення норми отруйних речовин у повітрі

У Запоріжжі зафіксували перевищення норми отруйних речовин у повітрі

У Запоріжжі зафіксували перевищення норми отруйних речовин у повітрі

Заводы в Запорожье

Днями у Запоріжжі проводили дослідження атмосферного повітря по вулиці Музична, 70 та Дмитра Донцова, 2. На одній з точок фахівці виявили перевищення норми двох небезпечних речовин – фенолу та сірководню.

Про це повідомили в Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Протягом дня, 18 жовтня, фахівці проводили планові моніторингові дослідження атмосферного повітря на території житлових забудов у точках по вулиці Музична, 70 та Дмитра Донцова, 2. Всього для досліджень відібрали 2 пробу атмосферного повітря та зробили 7 вимірювань гамма-фону.

У результаті дослідження, на вулиці Дмитра Донцова, 2 виявили перевищення норми двох небезпечних речовин в атмосферному повітрі. А саме – сірководню (0,011 мг/м³), у якого норма була перевищена у 1,38 рази та фенолу (0,013 мг/м³) – норма перевищена у 1,3 рази.

Чим небезпечні ці речовини

Фенол — це отруйна речовина, небезпечна для людей, рослин і тварин. Він потрапляє у довкілля під час виробництва пластмас, барвників і вибухових речовин, забруднюючи повітря та воду. Тому робота з фенолом вимагає особливої відповідальності щодо збереження екології та здоров’я людей.

Як ми писали раніше, сірководень – це газ, який має дуже виразний і стійкий запах. Він схожий на запах тухлих яєць, проте людський організм швидко адаптується до нього. У результаті, це призводить до зниження здатності відчувати його присутність.

Внаслідок отруєння сірководнем може з’являтися різь в очах, подразнення верхніх дихальних шляхів, кашель та чхання. Відсутність належного лікування в деяких випадках призводить до бронхіту та зниження гостроти зору.


Нагадаємо, що 17 жовтня Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ провів перевірку питної води у Запоріжжі та Запорізькому районі. В ході досліджень у Дніпровському районі було виявлено відхилення від норм.