Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » У Запоріжжі законсервували старовинні човні, знайдені на Хортиці (ФОТО)

У Запоріжжі законсервували старовинні човні, знайдені на Хортиці (ФОТО)

У Запоріжжі законсервували старовинні човні, знайдені на Хортиці (ФОТО)

Законсервовані артефакти на Хортиці. Фото: Національний заповідник “Хортиця”

У Запоріжжі фахівці законсервували залишки одного з старовинних човнів, знайдені на Хортиці після обміління Дніпра, внаслідок підриву Каховської ГЕС. 

Про це повідомили у Національному заповіднику “Хортиця”.

Артефакти почали псуватися через відсутність вологи, оскільки впав рівень води. Їх виявили в акваторії річки Дніпро у 2023 році під час проведення планових гідроархеологічних розвідок. На той час вони знаходились на глибині 4-5 метрів, тому не пересихали. 

Законсервовані артефакти на Хортиці. Фото: Національний заповідник “Хортиця”

“Залишки одного з човнів повністю опинилися на суші, а інших двох частково. Розпочався процес пересихання деревини. Через відсутність реставраційних площ та брак коштів на консерваційні матеріали заходи з порятунку були здійснені у місці виявлення пам’яток”, – зазначають у заповіднику.  

Законсервовані артефакти на Хортиці. Фото: Національний заповідник “Хортиця”

Фахівці заповідника облаштували консерваційне укриття для артефактів між скелею «Наумовою» та балкою «У перевозу». За підтримки Бюро ЮНЕСКО в Україні зробили пошарове додаткове укриття об’єктів з використанням поліетиленової плівки, агроволокна та поліпропіленових мішків, наповнених піском. Цей метод дозволив надійно “законсервувати” об’єкти та зберегти їх від руйнування.

Нагадаємо, що з весни цього року запоріжці можуть відвідати острів Хортиця. Однак досі дозволено перебувати не на всій його території. Inform.zp.ua з’ясували, що можна подивитись у заповіднику, і чи не планують найближчим часом відкрити ті локації та пам’ятки на острові, які поки що відвідати неможливо.

Раніше ми писали, що Після підриву росіянами Каховської ГЕС рівень води знизився у багатьох водоймах та на пляжах Запоріжжя. І навіть через понад рік після цієї події процес не зупинився. Inform.zp.ua порівняли, як виглядав один із запорізьких пляжів “Магадан” раніше, як виглядає зараз і чи починає підніматися вода останнім часом.