Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Як запоріжцям допомогти безпритульним тваринам у холодну пору року: поради

Як запоріжцям допомогти безпритульним тваринам у холодну пору року: поради

Як запоріжцям допомогти безпритульним тваринам у холодну пору року: поради

Покинуті тварини в Оріхові. Фото: Національна поліція

У Запоріжжі знову стає прохолодніше. Це є справжнім випробуванням для безпритульних тварин, адже у холодну пору року їм особливо важко знаходити їжу, тепле та безпечне місце для ночівлі. 

Журналісти Inform.zp.ua поспілкувалися із волонтеркою запорізького притулку “Шанс” Галиною Грищенко та зібрали поради, як допомогти безпритульним тваринам пережити холод.

Насамперед Галина каже, що надати допомогу чотирилапим можна двома засобами: нагодувати або ж прихистити хоча б на ніч.

Якщо немає можливості прихистити

  • Покормити

Як зазначають у благодійній організації UAnimals, через мороз та відсутність їжі смерть у собак настає через 15 годин, а у котів набагато швидше – через 6. 

За словами Галини, найкращий варіант у холод – обирати сухий корм. Бо навіть якщо температура повітря знизиться до позначки “мінус”, то тварини все одно зможуть його з’їсти. Вона радить носити невеликий пакет із собою.

“Краще кормити сухим кормом, бо вологий на морозі буде швидше застигати і для тварини це буде гірший варіант. А сухий корм і довше зберігається, і вам в холод буде комфортніше і зручніше годувати”, – аргументує волонтерка. 

  • Врятувати від переохолодження

Галина Грищенко каже, що тварини частіше гинуть не стільки через голод, скільки через загальне переохолодження. Тому, якщо є можливість, потрібно зробити укриття у тихому кутку, де рідко ходять люди – поодаль від житлових будинків. Воно має огороджувати тварин від вітру або несприятливих погодних умов.

“Зазвичай безпритульна тварина звикає жити на вулиці. Вона не сидить в цьому укритті цілий день і лише пересидить там непогоду або холодну ніч”. 

Якщо є змога – в цьому місці можна стелити солому або сіно, де тварина зможе сховатися і намагатиметься себе зігріти.

Чого робити категорично не можна

  • Вдягати на безпритульних тварин одяг

Якщо піде дощ або сніг, то цей одяг намокне. Оскільки у тварини немає хазяїв – його потім навряд хтось зніме.

“Це – як льодовий плащ. Це – ще гірший варіант для тварини. Від цього вона загине ще швидше”, – каже волонтерка притулку.

  • Стелити ганчірки у тимчасові укриття для тварин

Причина така ж, як при вдяганні одягу. У разі, якщо ганчірки намокнуть – це укриття не матиме сенсу. Тож, краще обрати солому або сіно, що було описано вище.

  • Годувати їжею із кістками

Порада актуальна у будь-яку пору року, проте варто звернути на неї увагу. За словами Галини, це не допоможе, а навпаки, призведе лише до негативних наслідків.

“Виключаємо різні гострі кістки з-під птиці або риб, бо це взагалі майбутня смерть для тварини. Вона не зможе пожалітися нікому, ніхто не буде спостерігати, як вона себе почуває після тої їжі. Таке буває, що кидають недоїдки, від яких тварина просто потроху буде гинути десь подаль і все”, – розповіла волонтерка.


Читайте також:

Вчора ввечері, 24 жовтня, в селищі Новослобідка Запорізького району сталася пожежа в притулку для собак. Кількість тварин, які згоріли у вольєрах зросла до восьми. Поліцейські відкрили кримінальне провадження.

З 21 жовтня 2024 року в Запорізькій області стартувала осіння кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Вона охопить територію площею 1230,99 кв. км і проводиться в 14 територіальних громадах області.

У відомої запорізької зооволонтерки, власниці притулку “Зграя” Олесі Кулик зараз знаходиться близько 200 врятованих тварин. Їх привозять до неї з прифронтових територій, з-під обстрілів та навіть з окупації на перетримку та лікування. Як зооволонтерка рятує тварин, як вони реагують на звуки прильотів, та чому люди відчувають “споживацьке ставлення до волонтерів” – читайте в цьому інтерв’ю.