Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » У Запоріжжі в повітрі виявили небезпечну речовину: результати досліджень

У Запоріжжі в повітрі виявили небезпечну речовину: результати досліджень

У Запоріжжі в повітрі виявили небезпечну речовину: результати досліджень

Ілюстративне фото/Иллюстративное фото

Вчора, 25 жовтня, в Запоріжжі провели моніторинг якості повітря, під час якого виявили небезпечну речовину — фенол.

Про це повідомляє Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Дослідження проводили на житлових територіях у північно-західному напрямку факела викидів, зокрема на вул. Автобусній, 17 та пр. Моторобудівників — Героїв 55 бригади. Було перевірено концентрації таких речовин, як оксид вуглецю, сірководень, сірчистий ангідрид, формальдегід, аміак, озон, фенол та інші.

На вул. Автобусній, 17 зафіксували перевищення максимально-разових концентрацій фенолу, який становив 0,018 мг/м³, що у 1,8 рази перевищує гранично допустиму концентрацію (ГДК).

Вплив фенолу на здоров’я людини та довкілля

Фенол — токсична речовина, яка є продуктом переробки кам’яного вугілля. Як і інші вуглеводневі сполуки, за недбалого застосування він негативно впливає на здоров’я людей та довкілля. Під час виробництва фенол-формальдегідних пластмас, барвників, вибухових речовин відбуваються викиди токсичних газів у повітря, які можуть спричиняти проблеми зі здоров’ям у людей і шкодити екосистемам. Крім того, промислові відходи, що містять фенол, потрапляють у стічні води, отруюючи рибу та водну рослинність.

Фенол становить загрозу не лише для здоров’я людей, а й для рослин і тварин. Тому питання екологічної безпеки є важливим аспектом виробництва та промислового застосування фенолу. Захист природи від забруднення фенолом потребує відповідального підходу до утилізації відходів та контролю за викидами.

Працівники коксохімічних та інших підприємств, пов’язаних з виробництвом або застосуванням фенолу, повинні усвідомлювати потенційні ризики для свого здоров’я та екологічної ситуації. Їхня відповідальність за чистоту повітря, води й ґрунтів безпосередньо впливає на здоров’я і добробут суспільства.

Нагадаємо, протягом наступних трьох днів, з 24 по 26 жовтня, у Запоріжжі містяни можуть відчути неприємний запах через погодні умови.