Ми у соцмережах
Головна » Економіка » 1000 гривень від Зеленського: як запоріжці можуть отримати виплати

1000 гривень від Зеленського: як запоріжці можуть отримати виплати

1000 гривень від Зеленського: як запоріжці можуть отримати виплати

Гроші / Деньги

Кожен українець може отримати виплату 1000 гривень в рамках нової програми “єПідтримка”. Гроші надійдуть на карту “Національного кешбеку”, відкрити яку можна через “Дію”. 

Inform.zp.ua зібрав всю інформацію про те, як отримати “1000 гривень від Зеленського”.

Як отримати кешбек

Для отримання виплат необхідно активувати картку в Дії. Громадяни, які зробили це до кінця вересня, вже отримають виплату за вересень. Інші матимуть можливість отримати кешбек у листопаді. Повернення коштів відбуватиметься щомісяця, і нова виплата чекатиме вже за жовтневі покупки, повідомили в Мінекономіки.

Умови та правила програми

Кешбек у розмірі 10% нараховується за купівлю українських товарів. Для участі необхідно:

  1. Подати заявку через банк, що бере участь у програмі, або звернутися до відділення. Учасники: ПриватБанк, monobank, Ощадбанк та інші.
  2. Вказати картки для покупок та дозволити банку передавати інформацію про транзакції.
  3. Відкрити картку для кешбеку в Дії.

Максимальна виплата складає 3 тис. грн на місяць, і кошти не оподатковуються. Програму реалізує Міністерство економіки України у співпраці з Мінцифри, Державною податковою службою та платіжними системами Visa та Mastercard.

Куди можна витратити кошти

Перший заступник міністра економіки України Олексій Соболев в ефірі телемарафону розповів, що кошти можна буде використати протягом зими.

“Це одна тисяча гривень на людину, незалежно від віку, соціального статусу. Використати можна протягом зими – грудень, січень, лютий”, – пояснив він. 

Кошти можна буде витратити на оплату українських товарів і послуг, зокрема комуналки, залізничних квитків чи ліків українського виробництва. А ще на українські книжки, культурні послуги і звісно перерахувати військовим чи волонтерам на закупівлю дронів.

“Усі деталі має визначити Кабмін і представити все це людям. Я чекаю цього найближчим часом. Першого грудня гроші мають бути у людей”, – сказав президент України Володимир Зеленський.

Ідея з “тисячею” не нова

Ідея виплат по 1000 грн не є новаторською. У 2008 році тоді премʼєр-міністерка України Юлія Тиошенко направила по 1000 грн особам, які втратили кошти у радянському Сбєрбанку СРСР. Тоді на виплати було витрачено 5 млрд грн. 

У 2012 році експрезидент-втікач Віктор Янукович також запровадив виплату, яку в народі назвати «Вітіною тисячею».

У 2021 році президент Володимир Зеленський запровадив програму єПідтримка під приводом того, що економіка суттєво постраждала від карантину, зумовленого пандемією (1000 грн виплачували тим, хто вакцинувався). 

25 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив під час відеозвернення, що доручив Кабінету міністрів запровадити з 1 грудня єПідтримку для кожної сімʼї, в рамках якої кожна людина отримає тисячу гривень.

«Усі деталі має визначити Кабмін і представити все це людям. Я чекаю цього найближчим часом. Першого грудня гроші мають бути у людей», — заявив президент.

Думка експерта

Економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ вважає, що платити кошти усім підряд не варто, а лише тим, хто дійсно цього потребує:

“Я б направив у четвертому кварталі 2024 року додаткову виплату пенсіонерам, які отримують пенсію нижчу за середню, інвалідам, багатодітним сім’ям, біженцям”.

Експерт додає, що подібні виплати коштів громадянам, це максимально ефективний спосіб завести економіку “з штовхача” за рахунок споживчого попиту.

“Замість дотацій окремим компаніям провести масову дотацію споживання і тоді покупець сам вирішить, куди витратити гроші. Корупційна складова тут повністю нівелюється. А споживчий попит у сучасній економіці є головним драйвером зростання”, – зазначає Олексій Кущ у своєму дописі у Фейсбуці.